изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:01 EEST
ТРИ ГОДИНИ НАВЪРШИ МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА    
НовиниВ Център за психично здраве в Добрич се навършиха 3 години от създаването на „Програма за субституираща и поддържаща терапия с Метадон”, открита на 26 юни 2009г. Програмата е дългосрочна, високопрагова и високоструктурирана. Насочена е към повлияване на всички аспекти на зависимостта и включва модули за индивидуална и групова психотерапевтична работа, индивидуално и фамилно консултиране, психосоциални интервенции.

 В нея могат да кандидатстват пълнолетни лица, които са зависими от опиати, правили са поне три неуспешни опита да спрат злоупотребата чрез стационарно лечение, комуни и пр.

За изтеклия период бяха включени 85 пациенти. Към момента в програмата участват 57. Вече е установена стабилна група от пациенти, които регулярно търсят помощта на психолога за разрешаване на конфликтни ситуации, справяне с емоциите, окуражаване на способностите за адаптиране в социалния живот. Броят на индивидуалните сесии се увеличава, интересът към тях е по-голям, особено от пациентите, които активно работят и са сменили обкръжението си. Психологът в програмата консултира всички желаещи по отношение на кариерното развитие -  писане на мотивационни писма, автобиографии, трениране на поведение пред работодатели. Увеличи се броят на заетите с работа - около 50 процента, а през летния сезон наетите са повече. Трима от участниците са ученици, има и двама студенти. През 2011 г. се роди и първото „метадоново” бебе, което се развива напълно нормално, обгрижвано с много любов.

Регулярно се осъществяваха и срещи с родителите на участниците в програмата, в които близките споделяха значима промяна в поведението на децата си, започнали да реагират нормално и пълноценно. 

Резултати от дейността на Метадоновата програма: подобрено семейно функциониране, трудова заетост, по-голяма вяра в собствените сили по отношение на трудовата заетост, активност, намаляване на криминалните прояви, намаляване на злоупотребата с наркотични вещества.

От 2011 г. в ЦПЗ функционира и Дневна рехабилитационна програма за зависими. Бяха сформирани няколко групи, съответно за психосоциална подкрепа, активираща терапия, група за посещение на културни прояви, информационни групи. Беше постигната кохезия във всички групи, участниците с желание се включваха в проявите. Най-посещаваната група беше тази за активираща терапия „трапезария”. По време на занятията се провеждаха разговори, достигаше се до емоции и отреагиране както в психотерапевтични сесии.

Като конкретни резултати – постигане на самочувствие за търсене на работа, явяване на интервю, вяра в собствените сили за справяне, подобряване на взаимоотношенията в семейството, намаляване на търсенето и употребата на дрога.

По повод празника пациентите бяха поканени да посетят безплатно концерта на Ансамбъл „Българе” миналата вечер. НДТ

 

 


Сходни връзки

ТРИ ГОДИНИ НАВЪРШИ МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди