изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:33 EET
БОЛГРАД БЛАГОДАРИ НА ГЕН. ТОШЕВО ЗА ПОДКРЕПАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХРАМА    
Общество

Благодарствено писмо до кмета на община Генерал Тошево Димитър Михайлов и председателя на Общинския съвет Недко Марчев отправя председателят на Болградския районен съвет. То е във връзка с финансовата помощ, която предостави българската община за възстановяване на пострадалата от пожар църква "Спасо-Преображенски Събор" в началото на годината.

Болград, църквата “Св. Преображение Господне” Огромен пожар унищожи купола на българския храм "Св. Преображение Господне" в украинския град Болград Огромен пожар унищожи купола на българския храм "Св. Преображение Господне" в украинския град Болград Болград, църквата “Св. Преображение Господне”



"На 26 януари 2012 г. в резултат на избухнал пожар рухна високият 50-метров купол на храма "Спасо-Преображенски Събор" в град Болград, Украйна, който се явява символ на българския дух в Бесарабия - пише в писмото. - Тази дата, 26 януари, завинаги ще остане черен ден в историята на нашия народ. Храмът "Спасо-Преображенски Събор" представлява една национална, историческа и културна стойност на Украйна, гордостта и славата на Бессарабия. Историята помни усилията, ентусиазма и всеотдайността на нашите предци, които камък по камък, тухла по тухла, педя по педя, са съградили величествен храм за душите си. Далеч от родината, претърпели тежки разочарования и несгоди, те знаеха, че храмът им е нужен, за да оцелеят духовни и физически. В продължение на десетилетия храмът ги събираше, вдъхваше им сили и кураж, напомняше им, че трябва да бъдат сплотени и единни, да пазят вяра и език".

Случилата се трагедия не остави равнодушен нито един българин, където и се намира, посочват от Болградския районен съвет. От там допълват, че връзката между българите е несъкрушима и тя е двояка и здраво сплетепа: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира и всичко побеждава.

"Ние, жителите на Болградски район, благодарим на Вас лично, на община Генерал Тошево и всички хора за съчувствието и съпричастността към нашата болка. Благодарим Ви за навременната реакция за оказване на необходима финансова подкрепа, с която тази светиня да бъде възстановена. Изразяваме нашата лична благодарност на кмета и на хората от село Дъбовик, за морална и материална подкрепа", се казва в писмото. Болградската управа изразява искрена вяра, че общата кауза по възстановяването на изгорелия храм ще обедини всички българи, които милеят за българщината и опазването й навсякъде по света.

"Всички ние сме длъжни - пред паметта на предците си и пред бъдещето на децата си. Нека с вяра, с надежда и с любов, да възродим целостта и величието на храма "Спасо-Преображенски Събор", за да пребъде во веки веков!" - с тези думи завършва благодарственото писмо. НДТ

МОРСКИ ИГРИ И ЕКСКУРЗИИ ЗА ЛАГЕРУВАЩИ В ШАБЛА

ДЕЦА ОТ ГЕН. ТОШЕВО И БОЛГРАД - ЗАЕДНО НА ЛАГЕР

ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ДАРЯВА 10 000 ЕВРО ЗА ИЗГОРЯЛАТА ЦЪРКВА В БОЛГРАД

Изгоря уникална българска църква в Украйна

 


Сходни връзки

БОЛГРАД БЛАГОДАРИ НА ГЕН. ТОШЕВО ЗА ПОДКРЕПАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХРАМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди