изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:26 EET
Д-Р АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВА ОТ ЕС:    
Европейски съюз

"Справянето с икономическата криза включва фокусиране върху здравето и благосъстоянието на европейските граждани"



 

 В навечерието на Европейския съвет, който ще се проведе в Брюксел днес и утре, д-р Антония Първанова е изпратила официално писмо до държавните глави и ръководителите на правителства от ЕС, подкрепено от 65 водещи европейски профсъюзи, организации на гражданското общество, здравни организации и индустриални асоциации. Тази инициатива призовава европейските лидери да спрат да налагат бюджетни съкращения по отношение на здравните и социални системи и да се съсредоточат не само върху рестриктивни бюджетни мерки, но също така и върху здравето и благосъстоянието на европейските граждани.

В писмото се подчертава, че краткосрочните спестявания, които ще бъдат реализирани чрез орязването на разходите за здравеопазване и социалните придобивки, както бе предложено в някои държави-членки, в крайна сметка ще доведат до дестабилизиране на здравните и социални системи и до по-високи разходи, тъй като в дългосрочен план пациентите ще се нуждаят от по-интензивни и по-скъпоструващи медицински услуги. Безразборните съкращения биха могли да застрашат и икономическите перспективи за възстановяване и растеж  на Европа като цяло, до влошаване на равния достъп до качествени медицински услуги и до дестабилизиране на европейските социални ценности.

Данните сочат, че съкращенията в предлаганите здравни и социални услуги могат да доведат до невъзможност за диагностицирането на болести и произтичащите от това дългосрочни разходи. По този начин европейските граждани ще бъдат лишени от подкрепата, от която се нуждаят, за да преодолеят бързо икономическата криза. В няколко страни вече са налице ранни индикации за увеличаване на смъртността и заболеваемостта, а данните за епидемиологично наблюдение показват тревожен ръст на заразните заболявания.

 

Според д-р Първанова, Европейският съюз се намира в решаващ момент от своята история и трябва да се вземат смели решения в отговор на кризата. %Имаме нужда от лидерство и от уверени и справедливи действия, ако искаме да стабилизираме националните бюджети и да съживим националните икономики. Европейските лидери трябва да имат смелостта да мислят извън рамките на краткосрочния план и да покажат увереност и подкрепа за мерки, укрепващи системите за социална защита, базирани на принципа на солидарността и включващи здравеопазването", посочва тя. НДТ

 


Сходни връзки

Д-Р АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВА ОТ ЕС: | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди