изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:04 EEST
През ноември ще свалим забраната за пушене    
Интервюта Точно месец след влизането в сила на пълната забрана за пушене на закрити обществени места Дартс нюз потърси заклетия тютюнджия Андрей Слабаков, за да провери как диша. Въпреки наложеното ограничение, режисьорът продължава да бълва цигарен дим. И ругатни срещу закона.

- Г-н Слабаков, как се чувствате месец след забраната за пушене на закрити обществени места?

- Естествено, дискриминиран. Но тъй като това е единствената позволена агресия спрямо други хора, намирам го за нормално. Не знам дали знаеш, но всички малцинства, хомосексуалисти, престъпници, всички имат права за разлика от нас, пушачите. Ние нямаме никакви права. Ние сме най-големите изверги и убийци в целия свят. Ако човек убива 70 души, го обявяват за психопат. А нас ни изхвърлят на улицата, имаме по-малко права от кучетата… с тях може би имаме почти еднакви права. Но те са по-защитени от нас.

- Спазвате ли забраната или се случва да я нарушавате?

- Аз не нарушавам забраната, просто не влизам в заведение, което мисля, че ще се отрази много тежко на ресторатнтьорския бизнес. Аз обичам много често да ходя в заведения и сега вече не ходя. Какво да правя там? Отидох един път и изведнъж намерих градина, пълна с някакви странни непушачи. Ние освободихме целите заведения, те какво правят отвън, мога ли да знам? Да влязат вътре!

- Не ви ли слагат пепелник, когато влезете в заведение?

- На мен винаги ми слагат пепелник, когато отида където и да е. Даже и в родилното ми носят, но не си разрешавам да пуша там. Аз съм изключително почтен гражданин и спазвам стриктно даже и най-тъпите и безсмислени забрани като тази за пушенето. Но от 1 октомври ние също ще направим своя протест. Няма да окупираме Орлов мост като еколозите. Просто няма да влизаме в заведенията. Чакаме да се застуди малко. Ще си купуваме кашкавал и шпек и ще си го режем за мезе пред заведението. И ще купуваме ракия от супермаркета, която ще ни излезе много по-евтино, и ще си я пием отвън. Нали това е целта?

- Това ваша инициатива ли е и колко хора очаквате да ви последват?

- Да, инициативата е моя и на моето нелегално Сдружение на пушачите в България. Членовете на около 4 милиона, мисля, че са достатъчно. Тази инициатива ще донесе около 150 хиляди безработни. Ако това цели здравното министерство… Защото ще започнат да уволняват хора. Нали разбираш, че в заведението не влизат хора, които искат да се здравеопазят. В България се ходи на кръчма заради купона – едни хора пият, пушат и се веселят. А сега само ще минават хора, които вероятно искат да векуват, ще изяждат по една много здравословна салата и ще си отиват. Гарантирам, че ще направим 150 хиляди безработни за един месец. Не че мразя ресторантьорите. Но като чуя думите пълна забрана, ми бие на фашизъм. Както е известно, Адолф Хитлер е първият, който е искал да забрани цигарите навсякъде.

- Да не сравнявате министъра на здравеопазването с Хитлер?

- Всеки, който иска пълна забрана, е фашист. Това е истината. На всички в здравното министерство трябва моментално да се направи психиатрична експертиза. Тъй като тези хора не са нормални, ако не са наясно, че в този закон няма никакъв смисъл. Това означава, че мястото им не е в министерството, а в Карлуково или друго място за психиатрична помощ. Тези хора не са добре, това са глупости. Пълните забрани водят само до злоупотреба с това, което си забранил. Както по време на сухия режим в Щатите – в момента, в който са забранили пиенето, хората, които пият, са скочили с 60%.

- От Здравното министерство наскоро съобщиха, че вече има глобени за пушене на закрито обществено място. Какво мислите за това?

- Не знам дали това е предмет на гордост от страна на Здравното министерство. Тъй като Здравното министерство изобщо не се интересува от нашето здраве и това е доказано. Ако се интересуваха, цигарите щяха за бъдат криминализирани, забранени. Само че Здравното министерство иска да изпомпа от пушачите милиард и половина от акциз, за да кърпи здравната реформа, а в същото време не ни дава да пушим. Което само по себе си е абсурд, освен че е лицемерие. Ние няма да станем по-здрави от това, че няма да пушим в заведението.

- Какво според вас трябва да направи министерството, ако се интересува от здравето на българите?

- Би трябвало да си подаде оставката. Тъй като нещата със здравната реформа и здравеопазването в България са на изключително ниско ниво. Законът, който те твърдят, че е свързан със здравеопазване, е малоумен –мисля, че това е точната дума. Вероятно е предложен от малоумна група хора. В Здравното министерство според мен не работят хора, които са лекари. Не знам кой работи там. Може би по стар български обичай там работят примерно счетоводители, заварчици или някакви други хора, които не разбират от тази работа. Голяма част от здравната комисия в парламента е просто под всякаква критика. Това са хора, които са загубили месеци наред с въпроса дали да се пуши в заведенията, вместо да приемат някакъв смислен закон, който да е в интерес на хората. Не ти ли е направило впечатление, че те първо забраниха да се пуши в заведенията и после се сетиха, че не било хубаво да се пуши в детските градини и училищата. Това не е ли любопитно? Не само че е любопитно, а е ясно за какво стана дума - това е тъпо.

- Хората, които приеха закона, твърдят, че такава е европейската практика?

- Лъжите на Здравното министерство, че в цяла Европа не се пуши, са тотална дезинформация. Аз пътувам непрекъснато за разлика от тези в Здравното министерство, които предполагам, че единственото, което правят, пътувайки в чужбина, е да отидат на някой евтин битак и да си купят дрехи втора употреба. Това е единствената им дейност. В цяла Европа се пуши. Който ви е казал обратното, лъже. Има три държави с пълна забрана. Едната е България, другата е Ирландия, а третата е Великобритания. Има частични забрани в останалите държави от ЕС. Пълни забрани няма. В Германия не се пуши само в област Бавария. В определени области на Италия се пуши, в други не се пуши. Пълна, тотална - да не се влиза в заведение с цигара - няма. Това са лъжи. Някой лъже хората с години. Това не е европейска практика.

- Как могат да се гарантират и правата на пушачите, и на непушачите?

- Ама те си бяха гарантирани. Имаше зали за пушачи и зали за непушачи. Което на мен ми изглеждаше много хубаво и смислено. Като дойде майка с дете, отива при непушачите. Не разбирам защо пък непушачите толкова се натискат да седнат при нас.

- Какъв срок на съществуване давате на този закон?

- Ако сме достатъчно единни, през ноември така наречената пълна забрана ще отпадне.

Мина Узаничева

http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

През ноември ще свалим забраната за пушене | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди