изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:44 EEST
Ислямистите унищожиха още мавзолеи в Тимбукту    
По света Ислямисти в западноафриканската държава Мали, въоръжени с автомати и кирки, продължиха да унищожават изградени преди векове мавзолеи в известния град Тимбукту. Това е вторият ден на подобни нападения срещу обекти, които току-що бяха обявени за защитени от ЮНЕСКО.



Очевидци, цитирани от Reuters, описаха, че около 30 въоръжени мъже за унищожили три мавзолея на ислямски светци. Те се заканили, че ще изравнят със земята всичките 16 основни мавзолея в града.

Групировката Ансар Дине, която иска въвеждане на шариата, смята тези обекти за идолопоклонничество, което е забранено от исляма.

Ирина Бокова, генерален секретар на организацията на ООН за образование, наука и култура, призова в събота незабавно да спрат нападенията.

"Ние се съобразяваме с религията, а не с международното мнение. Да се строят сгради върху гробове противоречи на исляма. Разрушаваме мавзолеите, защото това се диктува от религията ни", обяснява по телефона за Reuters Умар Улд Хамала, говорител на Ансар Дине.

"Дойдоха въоръжени мъже, което охраняваха вратата. Също като вчера, населението не реагира. Хората казват да ги оставим да правят каквото искат, защото  се надяват един ден да възстановим гробниците", казва местната журналистка Яйа Тандина.

В групировката има представители на различни националности, включително малийци, алжирци и нигерийци.

"Това, което ме шокира най-много, е присъствието на чужденци сред тях, които се подиграваха, докато викаха "Аллах Акбар!". За мен това е обявяване на война и престъпление срещу културното ни наследство. Време е международната общност да ни помогне", казва Хамед Мохамед, жител на Тимбукту.
http://www.dnevnik.bg/
 


Сходни връзки

Ислямистите унищожиха още мавзолеи в Тимбукту | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди