изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:20 EEST
Подводен квартал изникна край Черноморец    
ИсторияПодводен квартал на 1500 години намериха археолозите при разкопките на нос Акин край Черноморец. Откритието е направено от екипа на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Според археолозите руините са се озовали в морето заради постепенното заливане на сушата. За 1500 години нивото на водата в района на Черноморец и Созопол се е повишило с 6 метра.

При разкопките на нос Акин са открити крепостна стена с две бойни кули на самия полуостров и продължение на крепостната стена в морето. Тя обгражда голяма плитковина югозападно от носа. „Крепостната стена е запазена на доста голяма височина и поне засега се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина 5 метра и широчина 3 метра и половина”, поясни шефът на НИМ Божидар Димитров.

По думите му археолозите вече са установили, че става дума за ранновизантийската крепост Кримна, която е била на това място. На сушата тя има площ от почти 40 дка. Стената й е с широчина от 2,6 метра.

„Намерените монети показват, че тя е изградена от император Анастасий около 513 г., доукрепяна е от император Юстиниан през следващите десетилетия и вероятно селището е унищожено при голямото аварско нашествие през 583 – 586 г., когато с аварите едновременно участват като съюзници и славянски, и български племена”, разказа Димитров. monitor.bg
 


Сходни връзки

Подводен квартал изникна край Черноморец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди