изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:02 EEST
Кипър пое председателството на ЕС    
Европейски съюз

За пръв път в историята на ЕС негов председател става страна, която не може самостоятелно да реши финансовите си проблеми



Кипър пое днес ротационното председателство на Европейския съюз, което е сериозно предизвикателство за малката островна държава, която същевременно преговаря с Брюксел за пакет финансова помощ, предадоха информационните агенции.

Очаква се представители на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка да заминат утре за Никозия, за да направят оценка на ситуацията в кипърската банкова система и другите бюджетни нужди на кипърското правителство.

По-рано тази седмица Кипър стана петата членка на еврозоната, която поиска международна финансова помощ, изтъквайки, че проблемите й са възникнали като последица от кризата в Гърция.

Кипърското председателство съвпада с много сложен период и за Европа, която също е в сериозна финансова криза и когато на карта е поставено не само благосъстоянието на страните от зоната, но и на целия ЕС.

За пръв път в историята на ЕС негов председател става страна, която не може самостоятелно да реши финансовите си проблеми.

Също за пръв път ЕС ще бъде ръководен от толкова малка държава, чието население едва надхвърля 800 000 души, а обемът на БВП представлява само 0,2 от общата икономика на еврозоната.

Друга особеност на кипърското председателство е, че начело на съюза застава страна, разделена по национален признак.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато Турция нахлу на острова и окупира северната част в отговор на вдъхновен от Гърция преврат.

Кипърските турци създадоха своя собствена държава през 1983 г., но досега тя е призната само от Турция, която продължава да поддържа около 35 000 войници там.

Сред конкретните цели на кипърското председателство в ЕС е приключването до края на годината на преговорите за определянето на бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, възобновяването на преговорите по интегрирана политика на ЕС в сферата на морските превози, оказването на съдействие на страните от Западните Балкани в преговорния им процес за членство в ЕС, най-вече на Черна гора и Сърбия.

Официалната церемония за поемането на председателството ще се състои на 5 юли в театъра на античния град държава Курион, на брега на Средиземно море. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Кипър пое председателството на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди