изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:16 EEST
МАГИЯТА НА БАЛЕТА ВЛАСТВА НАД ДОБРИЧ    
Култура

В продължение на два дни Добрич бе в магията на балета, пресъздадена на сцената на ТПЦ „Йордан Йовков” от 31 млади балетни изпълнители. Те са възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в София, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” - Русе, Софийската опера, Националния музикален театър „Стефан Македонски” и Нов български университет.

PN 265-12 PN 264-12 PN 263-12 2.07.2012 ДОБРИЧ: 23-годишният Дойчин Дочев от София спечели голямата награда на 15-ата национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" в Добрич. Балетистът работи в Софийската опера и балет, негов педагог е Трифон Митев.



 Те си дадоха среща в Добрич в рамките на 15-ото издание на Националната среща на млади балетни изпълнители на името на създателя на българския балет, роден в Добрич, Анастас Петров. Талантливите балетисти бяха оценявани от жури с председател Ясен Вълчанов /премиер солист на Национална опера и балет, носител на Голямата награда на “Анастас Петров“ през 1982 г./ и изтъкнатите дейци в балетното изкуство: Веса Тонева, Диана Райнова, Лиляна Драгулева и Любомир Кацаров. На откриването присъства Ралица Базайтова, главен експерт в дирекция “Сценични изкуства и творческо поколение”.  Тя съобщи, че Министерството на културата  ще осигури едногодишни стипендии за класираните на първо, второ и трето място млади изпълнители. Участниците в срещата бяха поздравени от председателя на журито, Ясен Вълчанов, който е носител на голямата награда от първото издание на конкурса през 1982 година, припомни думите на примата Нина Кираджиева: Тайната е в творчеството. И в горенето на сцената. Я. Вълчанов посочи, че това е среща на най-добрите, които ще се представят и на международния фестивал във Варна. Балетната среща бе открита от заместник-кмета на Добрич Камелия Койчева, която поздрави участниците и им пожела успех и вдъхновение на сцената в Добрич.

Националната среща на млади изпълнители „Анастас Петров” се провежда на две години и има за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетисти като отчита постиженията им в класическия и съвременния танц и тенденциите на тяхното развитие. Конкурсът се провежда в два състезателни тура: І-ви тур – Класическа хореография;  ІІ тур – Класическа и съвременна хореография. Наградният фонд изцяло е осигурен от Община град Добрич. Голямата награда „Анастас Петров” представлява парична награда и диплом.

Във фоайето на ТПЦ „Йордан Йовков” е подредена изложба от Регионалния исторически музей, посветена на първооснователя на професионалния български балет – Анастас Петров. НДТ

 

ДОЙЧИН ДОЧЕВ СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА "АНАСТАС ПЕТРОВ"

 


Сходни връзки

МАГИЯТА НА БАЛЕТА ВЛАСТВА НАД ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди