изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:10 EEST
4 тона хашиш задържани на границата. Борисов: Европейците да ни благодарят    
Ред и сигурностРекордно количество от 4,2 тона хашиш е открито вчера от митничари на ГКПП Ферибот- Видин в камион, пътувал за Белгия. За задържаната пратка обявиха днес премиерът Бойко Борисов, шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров.


Хашишът, на стойност около 40 млн. лева, е намерен чрез специален скенер. Премиерът, който посети митническия ТИР-терминал във Видин, добави, че най-вероятно наркотикът е прехвърлян на вода, защото има пригодени специални приспособления, предаде БТА.

Пренасянето на такова голямо количество става като кораби изхвърлят в морето пакети с наркотик, след което минават рибари и ги взимат, претоварвайки ги на автобуси. След това дрогата стига през различни канали до европейските страни.

Заподозряна е група от повече от трима души, участвали в трафика на хашиша.
„Лицата са ни известни, попадали са в нашето полезрение още през 2006 година, когато съвместно с гръцките колеги сме задържали същото количество хашиш в посока град Солун", съобщи Флоров.

"Ако си спомняте случая с шофьора Иво Ранов, когато ние свидетелствахме пред гръцките власти, че това момче е било само шофьор и не е знаело какво извършва, но независимо от това получи доживотна присъда. В Гърция законът срещу трафика на наркотици е много сериозен, а у нас към такива лица не се случва абсолютно нищо. Ние работим срещу едни и същи лица и държавата само харчи пари", коментира още той, цитиран от "Фокус".
Шефът на ГДБОП изтъкна, че за съжаление отново се потвърждава тезата, че българите са тези, които извършват транспорта на наркотичните вещества, както е било и в предишните случаи.

"Хашишът и бил предназначен за Белгия, така че европейците трябва ни благодарят за това, че техните хора няма да се тровят с това, което заловихме. Още веднъж показахме, че парите, които инвестираме в подвижните скенери, с които оборудвахме митниците, дават своя резултат и ние сме сигурна шенгенска граница", коментира пък Бойко Борисов.

Той изтъкна, че системно се действа срещу организираната престъпност.
“60 кг кокаин задържахме на Русенското пристанище и това е система при нас. Това са страховити щети на организираната престъпност, които нанасяме. А всичко друго са долнопробни лъжи и клюки“, допълни премиерът, който бе категоричен, че която и да е групировка трудно ще понесе 40 млн. лв. загуба.

„По добър повод днес сме тук. Такова количество хашиш не сме хващали в България от 15 години", каза на свой ред Ваньо Танов. Той уточни, че скенерите от най-модерно поколение, които вече действат у нас, са 8.
„Тук има 100%-ова гаранция, че нещо мине ли през този рентген, ще бъде установено. Имаме и достатъчно обучени кадри, които могат да правят анализ на риска на товарите. Изграден е и денонощен координационен център към Митница Лом", уточни Танов.

Вчера следобед мобилна митническа група в района на ГКПП-Ферибот Видин спряла за проверка камион с българска регистрация, управляван от 42-годишен наш сънародник, уточниха от Агенция "Митници". При огледа служителите  установили, че натоварените по документи гипсокартон и минерална вата са неизрядно опаковани. Съмненията се потвърдили, когато камионът бил отклонен за проверка с новата рентгенова система и ясно се видели множество пакети, укрити във вътрешността на 6 от палетите. Открити са 132 пакета, средно по 32 кг. всеки. В тях е имало кафява смолиста маса, която при направения полеви наркотест реагирала на хашиш.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

4 тона хашиш задържани на границата. Борисов: Европейците да ни благодарят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди