изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:52 EET
Най-тънкият екран в света - от сапунен мехур    
ЛюбопитноЗрителите скоро може да гледат филми върху сапунени мехури, след като учени създадоха технология за прожектиране на кадри върху екран от сапунен слой.


Международен екип от изследователи създали дисплей, който използва ултразвукови вълни, за да променя свойствата на слоя и да създава или обикновен и1и 3D кадър. Сместа на мехура е по-сложна от тази на сапуна, продаван в магазините за деца, но той все пак е основната съставка, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Екипът твърди, че дисплеят е най-тънкият прозрачен екран в света. "Известно е, че повърхността на сапунения мехур е микро мембрана. Тя позволява преминаването на светлината и показва цветовете върху структурата си", обяснява ръководителят на изследването Йоичи Очиай от университета в Токио.

Макар традиционните екрани да са непрозрачни, дисплеят, създаден от д-р Очиай и неговите колеги Кеисуке Тойошима от университета в Цукуба в Япония и Алексис Ояма от университета Карнеги Мелън в САЩ, варира по прозрачност и отразителни способности.

Учените успели да контролират и използват тези свойства, като бомбардирали мембраната на мехура с ултразвукови вълни, излъчвани от говорители. Тези вълни променяли структурата на прожектираните кадри, като ги правели да изглеждат гладки или груби. Промяната на честотата на вълната променя и отразителните способности на екрана, което означава, че прозрачността на прожектирания кадър също може да се променя.

Ако екраните на мехурите се обединят, зрителите получават 3D ефект и дори холограмна прожекция. Мехурът е много по-труден за спукване от обикновения сапунен мехур, той като сместа съдържа специални колоиди и предметите дори могат да минават през слоя, без да го пропукат. http://it.dir.bg

 


Сходни връзки

Най-тънкият екран в света - от сапунен мехур | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди