изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 19:36 EEST
Окръжен съд – Добрич, осъди 55-годишна добричлийка за предоставяне на неверни сведения в документи за европейски субсидии    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, освободи от наказателна отговорност и наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лв., на 55-годишната Николинка Б. В. от гр. Добрич. Тя бе призната за виновна в това, че през периода 14.05.2010 г. – 16.05.2011 г. в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление на 14.05.2010 и на 16.05.2011 г. в „Общо заявление за подпомагане 2010 г., форма физически лица”, ведно с приложената към него таблица за използваните парцели през 2010 г. и в същите документи за 2011 г. – представени пред Областна разплащателна агенция на ДФ „Земеделие” гр. Добрич, е отразила неверни сведения, а именно 

 че през стопанската 2009 – 2010 г., съответно през стопанската 2011 г.,  е ползвала и обработвала недвижим имот – земеделска земя – нива с площ 100 декара, в землището на гр. Ген. Тошево, в нарушение на задължението й да  предостави верни данни, за да получи средства от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по Схема за единно плащане на площ.  

Окръжен съд – Добрич, намери за установено от събраните доказателства, че подсъдимата притежава земеделски земи и е собственик на 100,002 декара в землището на гр. Ген. Тошево. С договор за аренда от 08.03.2006 г. тя предоставила този имот за обработка от местен арендатор. По контракта тя е получила арендно възнаграждение, което било изплатено авансово в момента на сключване на договора и я възмездявало за целия му период от 15 години – до края на стопанската 2019-2020 г.

Подсъдимата не обработвала, нито ползвала тази земеделска земя, но решила да получи субсидии за нея. На 14.05.2010 г. тя подала заявление за входяща регистрация през Областната разплащателна агенция – Добрич, за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ и за Национално доплащане на площ. В него Николинка В. е посочила и дадената под аредна нива от 100,002 декара. Същия ден подала и Общо заявление за подпомагане 2010 г.  При очертаване на въпросния парцел служителката, която била запозната, че друг го обработва, й разяснила, че е длъжна да стопанисва и работи лично имота, за който кандидатства за подпомагане. Но служителката нямала право да откаже да приеме документите й. Така Николинка В. е заявила имота за подпомагане, като дори посочила с какво е засят. При извършените административни проверки от Държавен фонд „Земеделие” било установено наддеклариране, субсидии не били изплатени на подсъдимата, а й била наложена санкция за бъдещ период в размер на 1781,89 лв. по СЕПП и в размер на 974,76 лв. по СНД.

През 2011 г. Николинка В. отново кандидатствала за подпомагане на същата земя и отново не получила субсидии.

Окръжен съд - Добрич, приема, че тя е извършила деянието при условията на продължавано престъпление и с форма на вина пряк умисъл. Николинка В. е съзнавала общественоопасния характер на деянието, предвиждала е общественото опасните му последици и е искала настъпването им.

Съдът намира за неоснователни възраженията на подсъдимата, че националното законодателство противоречи на европейското, защото в него нямало изискване земеделската земя, която се субсидира по СЕПП, да се ползва или обработва или да се владее от кандидатстващия. Съдът уточнява, че с европейския регламент се цели подпомагане на доходите на земеделския производител за поддържане на селските районни, затова следва да се използва от него за заявената земя, която управлява от свое име и за своя сметка.

Съдът намира за безспорно установено, че Николинка В. е декларирала неверни обстоятелства и като доказателство за прекия й умисъл, посочва, че тя на два пъти е заявила невярната информация.

Съдът намира за неоснователно възражението й за липса на виновно поведение, тъй като тя е била наясно със задължението си да декларира само използвани от нея парцели за подпомагане и това й е било разяснено и от служители в Областната разплащателна агенция.

Съдът отхвърля и защитната й теза, че като собственик е имала право да декларира земята, тъй като е считала договора за аренда развален едностранно от нея. Съдът уточнява, че развалянето на договор за аренда за този продължителен срок може да стане само по съдебен ред.

При определяне на наказанието й съдебният състав взе предвид, че са налице предпоставките за освобождаването й от наказателна отговорност и съдът е длъжен да направи това. Тя не е осъждана и не е освобождавана от отговорност. Предвиденото за престъплението наказание е до 3 години лишаване от свобода. С него не са причинени имуществени вреди. Предвид това съдът реши, че следва да я признае за виновна и да я освободи от наказателна отговорност. Смекчаващите вината й обстоятелства – липса на други висящи наказателни производства срещу нея и добри характеристични данни, мотивираха съда да й наложи административно наказание глоба в минималния размер, предвиден в Наказателния кодекс - 1000 лв.

Николинка В. обжалва решението на Окръжен съд – Добрич, пред Апелативен съд – Варна.

 

03.07.2012 г.                                             Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, осъди 55-годишна добричлийка за предоставяне на неверни сведения в документи за европейски субсидии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди