изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:00 EEST
ВАЛИДИРАТ ПИЛОТНО УМЕНИЯ НА ИМИГРАНТИ    
ОбразованиеЦентърът за професионално обучение към Висше училище Международен колеж и новосъздадения Балкански център за нови възможности провеждат сесии за валидиране на умения, придобити чрез неформално и самостоятелни учене в областта на туризма по модел и методика, разработени в рамките на проект  "Валидиране на професионални умения и компетенции на имигранти в областта на туризма и услугите като гаранция за интеграция в Европейския Съюз” (VALEU).

Това е съвсем нова за българските условия практика, която дава възможност за оценка и признаване на знания, придобити чрез трудов опит, и разширяване възможностите за заетост. На този етап пилотното валидиране е насочено към граждани на трети страни, живеещи в България, но практиката е актуална за страната по принцип. Българското законодателство позволява на степен на професионална квалификация да бъде получена от лица, които ако имат не по-малко от шест месеца трудов стаж по дадена професия.

Със съдействието на Бюрото по труда в Добрич и на неправителствени организации, които работят с имигранти, 17 представители на тази общност бяха поканени от екипа на ВУМК на интервю за представяне на предишен опит и умения. След успешно полагане на теоретичен и практически изпит, участниците в процедурата получават сертификати за признаване на умения по част от професия „Готвач”. Повечето участници в пилотното валидиране са от Украйна и Русия, имаше и представител на Турция. Поради лични и семейни причини, те са започнали работа в сферата на туризма като помощници в кухня, сервитьори или камериерки и в един момент това се превърнало в тяхна основна професия. Основен проблем за повечето чужденци се е оказала невъзможността да работят легално в България по специалностите, за които са били обучавани в родните си страни.

Вчера екипът на проекта представи резултатите от пилотното валидиране на семинар в Констанца (Румъния), където беше направена съпоставка с възможностите за признаване на неформалното и самостоятелно учене в северната ни съседка. В Румъния има голям интерес към валидирането на компетенции от страна на румънски граждани, които работят в Испания и Италия и искат да сертифицират уменията си, за да докажат квалификация и да получат достъп до по-добре платени работни места в областта на туризма. Процесът е активен дори в условията на икономическа криза и недостиг на работни места в Западна Европа.

Макар и разработен с оглед признаването на трудовия опит, придобит в страни извън Европейския съюз, моделът за валидиране на ВУМК е приложим и за български граждани. Освен методика, моделът предлага набор от документи и формуляри за валидиране на компетенции, които са разработени въз основа на действащи модели в Дания и Португалия. Ефективното му въвеждане обаче е свързано със законодателни промени, които да позволят практиката да стане универсална. Проектът на Министерството на образованието, в сътрудничество с НАПОО и работодателските организации, за „Създаване на система за идентифициране и признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности” (BG051PO001-4.3.03), който да обхване около 11 000 бенефициенти, е в етап на разработване. НДТ

 


Сходни връзки

ВАЛИДИРАТ ПИЛОТНО УМЕНИЯ НА ИМИГРАНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди