изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:08 EET
УМИРАМЕ БАВНО И СИГУРНО - В ДЪНОТО НА КЛАСАЦИЯТА СМЕ ПО ГОДИШЕН ДОХОД    
Новини

Добричка област се нарежда едва на 21 място в страната по среден годишен доход на лице от домакинството. През миналата година за областта ни той е бил 3 143 лв. И бележи спад с 1,1% спрямо предходната година. С най-висок среден годишен доход са столицата и област Перник. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Добрич.



Данните за Добричка област сочат, че основната част от доходите ни – 96,7%, са от работна заплата /43,1%/, пенсии /35,1%/, социални помощи, детски надбавки, както и на приходи от предприемачество. Останалата част се дължи на заеми, кредити и спестявания.

Похарчените пари на лице от домакинството през миналата година в Добричка област са 2 877 лв. И те са с 15,7% повече от 2010 г. Добруджанци харчат основно за задоволяване на потребностите си. За плащане на данъци отиват 4,2%. Разходите за храна са до 43,2%, докато средно за страната те са 36,2% от годишния доход. За жилища, вода, електроенергия и горива добруджанци харчат 14% от дохода си, за здравеопазване - 5,5%, а за транспорт - 4,5%.

Структурата на потреблението на домакинствата през последната година сочи, че домакинствата в областта увеличават консумацията на хляб и тестени изделия с 12,5 кг. и за 2011 г. тя достига 116,8 кг средно на лице, при средно за страната 106,7 кг. По консумация на хляб се нареждаме на десето място. Продължава тенденцията за повишаване на консумацията на месо, риба и рибни продукти, плодове и зеленчуци. Статистиката сочи, че Добричка област е първенец по консумацията на месо -  средно на лице през 2011г. то е 42,8 килограма, при средно за страната - 32,1 килограма. Предпочитанията са към пилешкото месо. Годишно на трапезата ни присъстват 46,2 килограма плодове и 83,5 килограма зеленчуци. Известно понижение има в консумацията на прясно и кисело мляко, но потреблението на сирене се увеличава и ни нарежда на челна позиция в страната със 17,1 килограма годишно на човек. В менюто си сме увеличили яйцата и колбасите, но сме намалили захарта и захарните изделия, както и домашно приготвените компоти и конфитюри. За последните 10 години изпиваме с 1,9 литра повече алкохолни напитки, като през 2011 г. сме достигнали до 22,8 литра. Най-много алкохол в областта е консумиран през 2005 г., когато се е изпивало два пъти повече в сравнение с 2011г. Традиционно добруджанци предпочитат  бирата, пред виното, ракията и другите спиртни питиета. По изпушени цигари се нареждаме на предпоследно място с 293,2 цигари на човек. НДТ

 


Сходни връзки

УМИРАМЕ БАВНО И СИГУРНО - В ДЪНОТО НА КЛАСАЦИЯТА СМЕ ПО ГОДИШЕН ДОХОД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди