изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:36 EEST
ГЛОБИХА ЖЕНА ЗА ОПИТ ДА ИЗТОЧИ ЕВРОСУБСИДИИ    
Ред и сигурностГлоба от 1000 лева е наложил Окръжният съд в Добрич на 55-годишната Николинка Б. В. от гр. Добрич. Тя е призната за виновна, че за периода от 14 май 2010 г. до 16 май 2011 г. в гр. Добрич е отразила неверни данни при подаване на „Общо заявление за подпомагане 2010 г., форма физически лица”, ведно с приложената към него таблица за използваните парцели през 2010 г. и 2011 г. Документите са били представени пред областната разплащателна агенция на ДФ „Земеделие” в Добрич.

 В тези документи жената е записала, че през стопанската 2009 – 2010 г., както и през стопанската 2011 г.  е ползвала и обработвала нива с площ 100 декара в землището на Ген. Тошево. Целта й е била да получи средства от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по Схема за единно плащане на площ.  

Окръжният съд я е освободил от наказателна отговорност и й наложил административно наказание.

Жената притежава земеделски земи и е собственик на 100,002 декара в землището на Ген. Тошево. С договор за аренда от 08.03.2006 г. тя предоставила този имот за обработка от местен арендатор. За това тя е получила арендно възнаграждение, което било изплатено авансово в момента на сключване на договора, и било за целия период на договора от 15 години или до края на стопанската 2019-2020 г. Жената нито обработвала, нито ползвала земята, но решила да получи субсидии за нея.

На 14.05.2010 г. тя подала заявление за входяща регистрация през Областната разплащателна агенция – Добрич, за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ и за Национално доплащане на площ. В него посочила и дадената под аренда нива от 100,002 декара. Същия ден подала и Общо заявление за подпомагане за 2010 г.  При очертаване на въпросния парцел служителката, която била запозната, че друг го обработва, й разяснила, че е длъжна да стопанисва и работи лично имота, за който кандидатства за подпомагане. Но служителката нямала право да откаже да приеме документите й. Така Николинка В. е заявила имота за подпомагане, като дори посочила с какво е засят. При извършените административни проверки от Държавен фонд „Земеделие” било установено наддеклариране, субсидии не били изплатени на подсъдимата, а й била наложена санкция за бъдещ период в размер на 1781,89 лв. по СЕПП и в размер на 974,76 лв. по СНД. През 2011 г. Николинка В. отново кандидатствала за подпомагане на същата земя и отново не получила субсидии.

Съдът отхвърлил тезата на жената, че като собственик е имала право да декларира земята, тъй като е считала договора за аренда развален едностранно от нея. Според съда, развалянето на договор за аренда за този продължителен срок може да стане само по съдебен ред. Николинка В. обжалва решението на Окръжен съд – Добрич, пред Апелативен съд – Варна. НДТ

 

 


Сходни връзки

ГЛОБИХА ЖЕНА ЗА ОПИТ ДА ИЗТОЧИ ЕВРОСУБСИДИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди