изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:51 EEST
ТЕКАТ ПРОВЕРКИ НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ    
НовиниВъв връзка с постъпил в МРРБ и ДНСК сигнал за пропуски при провеждане на държавните приемателни комисии за въвеждане в експлоатация на фотоволтаични инсталации е направена проверка на издадените разрешения за ползване през последните два месеца – май и юни и е извършен преглед на документи за установяване на законосъобразността на издадени разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Това съобщава на сайта си министерството на регионалното развитие и благоустройството. От проверката досега е установено, че от ДНСК през май и юни т. г. са издадени над 1330 разрешения за ползване (РП), като от тях 524 бр. са за фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана пикова мощност около 550 МWр и 4 бр. са за ветроенергийни електроцентрали с обща инсталирана мощност 50 МW.

Следва да се има предвид, че е сумирана пиковата мощност, която се получава при най-благоприятни за производство на електроенергия от фотоволтаични панели климатични условия. Номиналната мощност, която реално ще се отдаде към енергийната система и която се вписва в договорите за изкупуване ще бъде поне с около 10 % по-малко – 500 МW.

До момента са проверени над 100 досиета по издадени разрешения за ползване за такива строежи, издадени с дата 28 и 29 юни. Това е и доказателство, че не отговарят на истината тиражираните твърдения за "устно разпореждане" от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството, респективно на началника на ДНСК, да не се издават разрешения за ползване с дата 28 юни и 29 юни при вече съставен от Държавна приемателна комисия. При 22 от издадените разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации са установени пропуски, като липса на документ от Агенция по кадастъра, неподписани от всички участници в строителството актове образец 15 и други. Предвид установените нарушения тези разрешения за ползване са оттеглени. На служителите, допуснали нарушения ще се наложат дисциплинарни наказания по реда на Закона за държавния служител. До момента вече са образувани 22 дисциплинарни производства. Проверките продължават, като обхватът ще бъде разширен с още около 20 разрешения за ползване от последните два месеца – май и юни, за фотоволтаични инсталации с мощност над 5 MW.

При установяване на съществени пропуски при издаване на разрешенията за ползване ще бъдат предприети действия за оттеглянето им, а срещу виновните длъжностни лица ще бъдат образувани дисциплинарни производства. НДТ

 


Сходни връзки

ТЕКАТ ПРОВЕРКИ НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди