изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:18 EEST
ТУРСКИ ГРАЖДАНИН НЕ ИСКА ЕКСТРАДИЦИЯ, БОИ СЕ ОТ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ    
Ред и сигурностОфициални документи от републиканския прокурор на Турция поиска Окръжният съд в Добрич по дело екстрадицията на 43-годишен турски гражданин, осъден за убийство в родината си. Нашите магистрати искат в 14-дневен срок да получат заверени преписи на документи по делото за екстрадиция на турския гражданин Гюлтекин С.

Съдебният състав изиска заверено копие на присъдата, на превода й на български език и на Международна заповед за арест, с които се иска предаването на 43-годишния на турските съдебни власти. Предстои определението на съда да бъде изпратено с молба за съдействие и на посолството на Република Турция у нас. 

      Припомняме, че екстрадицията на Гюлтекин е поискана от Окръжната прокуратура в Добрич въз основа на документи от съдебните власти на Република Турция, изпратени по електронна поща до Върховна касационна прокуратура. Според магистратите, те нямат необходимите официални заверки. Според тях, турската страна издирва Гюлтекин, който да излежи в родината си влязла в сила присъда срещу него на Трети тежки съд в Диарбекир. Според прокуратурата, престъплението му не е политическо, както мъжът твърди, нито е военно, амнистирано или с изтекла давност. Гюлтекин е осъден за това, че на 22.04.1994 г. е участвал в умишлено убийство и така е осъществил престъпление, за което давността за наказателно преследване не е изтекла.

Вчера пред съда адвокатът му е оспорил достоверността на представения от турските власти превод на присъдата на български език и поискал тя да бъде предоставена от турския съд на българския съд. Защитникът настоява съдът да разпореди да бъде направен превод на официално получената присъда от лицензиран преводач в България.

Според Гюлтекин, на него му остава да излежи около 1 година от наложеното му наказание, но с амнистия от тази година, то ще бъде опростено. Той твърди, че при евентуалното му връщане в Република Турция може да стане жертва на терористична организация.

Гюлектин има статут на постоянно пребиваващ в Република България. Живее в Добрич и тук има семейство. НДТ

 

 


Сходни връзки

ТУРСКИ ГРАЖДАНИН НЕ ИСКА ЕКСТРАДИЦИЯ, БОИ СЕ ОТ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди