изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:11 EEST
Бойко Борисов: България плаща скъп ток заради Иван Костов    
Политика
"Иван Костов само ги ръчка да говорят глупости срещу нас, а не излезе да каже, че той продаде Мариците и задължи държавата 15 години да плаща високата цена на тока". Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството.


„Защо се крият, аз не мога да кажа. Не искам да ги коментирам поименно, говоря като организации", добавил Борисов. „Цената на тока, когато има закон 2007 г. приет за възобновяемите източници... В момента, в който приемеш закон, това е сигнал да идват инвеститори или ти желаеш в тази сфера да бъдат правени инвестиции - българи, чужденци, каквито искат. Законът го позволява. 2008 г., да видите колко са нагли, колеги, трябва това да им го обяснявате, 2008 г. още веднъж напомпват този закон, като вдигат близо двойно от 12 на 25 години периода, в който държавата е задължена да им плаща", е казал Борисов.

Всяко едно министерство по всичките си програми, проекти, да се допитва до БАН. Премиерът представи на министрите новия председател на Българската академия на науките акадeмик Стефан Додунеков.

Борисов уточни, че двамата с академика са поговорили доста и имат много сходна визия. Премиерът е предложил да се провеждат месечни срещи с него. "Има много информация в БАН, а пък това, което може да е спорно или може да ни донесе допълнително капацитет, те са отворени веднага да им се възлага и да се прави", казва премиерът.

„Изключително много разчитаме на това, което правим и като визия, и не само по отделните области, а и за програмния ни период 2014 - 2020 г. От всички нас: „На добър час! Да ни помагате, тъй като Българската академия на науките е мястото, където се прави наука, и във време, в което искаме иновациите, новите технологии да бъдат въвеждани в следващите години, можете максимално да сте ни от помощ. На добър час и честито за избора", заявява още той.

"Дянков, изпрати академика, така че да се стоплят отношенията между БАН и Министерството на финансите", каза в сряда Борисов.

Сделката за еврооблигациите показва, че светът вярва на България, е казал още премиерът на заседанието на Министерски съвет в сряда.

Пълният текст на стенограмата може да видите тук

„В момента, в който ние обявихме, заради финансовата, политическа, икономическа сигурност, която има България, 6,5 милиарда евро искаха веднага да се купят от нашия дълг, и то от най-големите германски, английски, швейцарски, сингапурски банки, корейски фондове и какво ли не. И забележете, ние бяхме писали в условията, че не искаме от нашия дълг да се купува (който е втори нисък външен дълг в Европа) от Италия, Испания, Гърция", казва Борисов.

„Вместо да платим 960 милиона на 1 януари, ние ще ги платим след пет години. Сиреч, ние сме дали на следващото правителство едно огромно спокойствие, защото тази гилотина ни висеше на главата и ако онзи ден не го бяхме провели това, ние на 1 януари в новия си бюджет трябваше да сме заделили близо 2 милиарда да платим тези пари. Ако ви взема от министерствата 2 милиарда, можете да си представите. Така че, това, първо, значи, че няма да ви взимам 2 милиарда, което е най-радостното. Но да ви го обясня. На 9 юли сега тези пари трябва да дойдат. В същото време, ако бяхме емитирали на същия процент лихва тези 950 милиона евро - 7,5 процента, което в условията на световен растеж правителството с финансов министър Милен Велчев е взело, и това, което постигнахме ние на 4,2 процента лихва за тези години, в условията не само на най-тежката криза, призната от всички, но и в съседите ни криза - политическа, финансова, икономическа, на 4,2 процента, разликата, която в следващите пет години ще направим, ще спестим на данъкоплатеца и съответно ще дойде в различните програми и бюджети на министерствата, е от порядъка на 350 милиона лева", обяснява премиерът.

"Ако бяхме направили, успели е точната дума, да защитим процента на Милен Велчев, щяхме да платим с 350 милиона повече. Ако бяхме затворили пазара в 6 часа вечерта на 10%, както примерно една Португалия, или на 7 процента, това щеше да бъде изведено като изключителен неуспех на правителството", посочва Борисов.

„Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна - за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали", допълва още той.


По думите на премиера Министерството на финансите заслужва поздравления за сделката.
http://www.blitz.bg

Пълният текст на стенограмата може да видите тук
 


Сходни връзки

Бойко Борисов: България плаща скъп ток заради Иван Костов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди