изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:15 EET
Обявен е ”оранжев код” за големи горещини в цялата страна    
Оранжев код за опасно време е обявен за понеделник на територията на цялата страна заради високи температури, съобщиха от НИМХ. Във всичките 28 области на страната времето ще бъде слънчево и горещо.


Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в София около 35°. Над планините ще бъде слънчево, след пладне с незначителна купеста облачност. По билата ще духа до умерен северен вятър. По Черноморието ще бъде слънчево, с максимални температури до 33°-35°. Времето е опасно, предупреждават от НИМХ.

Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват синоптиците.

Жегата продължава вече шест дни и не се очаква захлаждане, затова кодът премина от жълто в оранжево, поясни дежурният синоптик Анна Дякова, цитирана от "Фокус". През следващите няколко дни температурите ще се задържат и едва в петък е възможно да прегърми и превали, и температурите ще се понижат неусетно с 1 до 3 градуса.

Най-големите опасности в горещите дни са слънчевият удар и прегряването, каза д-р Никола Николов, главен експерт по бедствията в Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Българския червен кръст.

По думите му, застрашени са предимно възрастните хора, сърдечно болните и децата, особено бебетата.
За предпочитане е човек да стои през горещото време вкъщи, да не се излиза между 12 часа и 16 часа. Трябва да се поемат повече течности, ако има възможност да се използва климатик, да не се предприемат пътувания. Ако се наложи да пътувате, най-добре това да бъде в хладните часове на деня.

При пътуване в горещото време трябва да се поемат много течности и да се ползва климатик в колата. „По-светлите хора не бива да се излагат на слънчеви лъчи. Дечицата особено трябва да се пазят от високите температури и слънцето, защото те много бързо прегряват и се обезводняват”, каза д-р Николов.

Дори да не е на слънце, човек, изложен на високи температури, се прегрява и естествено защитните сили на организма предприемат мерки, които са в негов ущърб - завива му се свят, повишава му се температурата, може да загуби съзнание. На първо място трябва човекът да се пренесе на по-хладно място, да се разкопчае и да се напръска с вода, да му се даде да пие течности. Трябва да се потърси, естествено, лекарска помощ за по-нататъшното лечение, за да не се задълбочи в топлинен или слънчев удар. Студената вода винаги може да се ползва, да се напръска човекът, да му се даде да пие, но да не е прекалено студена, да не е с лед, за да не се получи обратен ефект, каза д-р Николов.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Обявен е ”оранжев код” за големи горещини в цялата страна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди