изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:49 EEST
IN MEMORIAM: ДАМАТА С КУКЛИТЕ    
Общество

 Руска Цекова - най-младата девойка на своята възраст



...Дареният ни житейски път завършва с две дати и една чертичка. Не търся рождената дата на Руска Цекова, с шести юли трябва да свикваме тепърва... Не мога да напиша нито "in memoriam", нито "ultima vale". Тя беше, както всички нас, жена на възраст, но за ...която забравяш, когато те обгърне с най-топлото кафяво - набраздената кора на дъб, тънката росица върху бутилката марково вино, ароматна шапка на утринното кафе, кафявото на сполучливите театрални декори, сред които премина Животът й.

Пиша и се сепвам от мисълта за онова последно кафяво на живия огън, който спомня, привлича и радва с последните проблясващи искрици в него. Сепвам се, защото огънят, огънят - този път Онази спретна спектакъл за актрисата, събра последната й развълнувана публика, която не аплодира, а се моли за още шепичка въздух!

...Искам да си спомням живите мигове с нея. Разказите за Нитра и сцените в най-големия театрален свят - детския, който талантът й донесе в родния Добрич. Тя го донесе! На всички, които посрещнаха вестта за кончината й с въпроса на колко години е; на всички млади, които ме изненадаха с въпроса си - невинен и страшен за нашето поколение: "Коя е тя?", ще припомня нещо общоизвестно и толкова банално, че вече се възприема за нормално. Една крехка, нежна, артистична душа изравни Добрич с големите с едно дълголетно, почти незримо за големите събития на обществото дело - ЧУДЕСЕН ДЕТСКИ ТЕАТЪР. Тя даде красиво детство на хиляди деца в този град, закодирала с магията на български и световни куклени герои връзката им с началото. Тази красива млада жена, излязла от правизулната памет на своите съвременници.

...Днес е прощаването с нея! Защо не усетих, че се прощаваме в оня горещ следобед под сянката на дърветата и фасадата на Художествената галерия. Винаги изненадваща? Съвсем неделикатно, на средата на започналия разговор, протегнах ръка, за да докосна огърлицата, обгърнала с цветовете си всички тонове на летния ефирен тоалет. "Винаги завършеност - по най-високата скала на духовната красота!". Помислих ли го, сега ли го мисля, но със сигурност не съм й го казала. Тя се усмихна и в очите й заискриха онези бликове, които децата около нея улавяха безпогрешно и им се доверяваха. Прости ми с поглед женската безпардонност, с думи ми обеща - "Някога ще ти разкажа откъде я имам!". Нямахме време за този безусловно интересен разговор от неизчерпаемата съкровищница на ДАМАТА С КУКЛИТЕ.

Руска Цекова! Разбира се, че не помислих за нея, когато ме задържа с мъдростта и ведрия си хумор "рецептата" на полската поетеса Рената Шуман Фикуе за вечна младост. "БЪДИ НАЙ-МЛАДАТА ДЕВОЙКА НА СВОЯТА ВЪЗРАСТ!". Казвам си го сега - Руска Цекова отива в отвъдното, завещала ни тази рецепта...

Мариана ИВАНОВА

ПРИ ПОЖАР ЗАГИНА ОСНОВАТЕЛКАТА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР В ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

IN MEMORIAM: ДАМАТА С КУКЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди