изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:34 EET
ИЗЛОЖБА "ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА МИНЕРАЛИТЕ"    
Култура

На 10 юли от 17 часа в Музея в градския парк "Свети Георги" Регионалният исторически музей ще открие изложба под наслов “Вълшебният свят на минералите”. Тя е уредена съвместно с отдел „Природа” на  Регионалния исторически музей във Варна.



                                  

В изложбата са включени над 150 минерала от фонда на Природонаучния музей във Варна, повечето от които са от територията на България. Eкспонирани са и интересни образци от 5 континента. Ще бъдат показани разнообразни калцитови кристали от млечно бели с розов оттенък до кафяви, кварцови друзи с халкопирит и сфалерит, аметист, турмалин, разнообразни ахати, вкаменено дърво, яспис, манганокалцитови друзи, „гипсови рози” и много др. Особен акцент в изложбата е поставен на зодиакалните минерали, минералите използвани във Фън Шуй и лечебните минерали.

Разнообразието от минерални образци и цветове е съпътствано и от информация за използването на „вълшебните минералите”. Посетителите ще могат да научат кои минерали са били полагани в саркофазите на фараоните в Египет, кой минерал според митлогията е създаден от сълзите на Зевс и още много.

Цялата тази феерия от цветове ще бъде допълнена от представянето на авторския филм на ас. Стоян Вергиев за природния феномен „Побити камъни” край Варна. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА "ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА МИНЕРАЛИТЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди