изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:59 EEST
МАСОВО УКРИВАНЕ НА ОБОРОТИ В НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ    
Новини2000 търговски обекта в цялата страна е посочила като рискови системата за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на НАП, съобщават от пресцентъра на приходната агенция.

Софтуерът анализира данни за оборотите по браншове и различни територии в страната, засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, има ли случаи в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп и още близо 20 рискови критерия. Сред фрапиращите случаи са ресторант в Слънчев бряг с персонал от 12 души и средно дневен оборот от 19 лв., заведение на крайбрежната алея във Варна с приходи на ден от 16 лв. и други подобни.

Проверка на инспекторите от варненската дирекция на голяма част от заведенията на крайбрежната алея в морската столица, установила, че голяма част от  продажбите не се отразяват на касовите апарати.

В един от плажните барове са констатирани редица нарушения и предстои да бъдат издадени 12 акта.

От селектираните обекти – снек-бар и ресторант в хода на проверките се установи, че в снек-бара голяма част от продажбите не се отразяват на фискалното устройство. Същото се потвърди и от изведените справки от компютърната система в обекта, в които е отразен реалният оборот към момента. По предварителни данни търговецът е отразявал средно дневен  оборот от 278 лв. за периода от 1 април до 28 юни, а след физическото наблюдение, в края на работното време, инспекторите отчетоха дневен оборот от 1694 лева, допълват от приходната агенция. На фирмата предстои да бъде извършена пълна ревизия, а касовият апарат в обекта да бъде под постоянен дистанционен контрол и наблюдение от данъчните през целия летен сезон.

Проверката във вторият селектиран обект установи, че търговецът е достигнал прага на регистрация по ЗДДС през юни и трябва да предприеме действия по регистрация, като срокът за това е 14 юли. Ако такива не бъдат предприети, ще му бъде извършена служебна регистрация и ще му бъде наложена санкция. Данъчните заявяват, че дистанционното наблюдение на фискални устройства през летния сезон ще бъде засилено по цялото Северно Черноморие и при установяване на съмнително ниски обороти обектите ще бъдат поставени под физически контрол. От НАП напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG. Всеки, получил касов бон без този реквизит, да сигнализира на тел. 0700 18 700.

За трите месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 млрд. лв. Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверени. От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка. НДТ

 


Сходни връзки

МАСОВО УКРИВАНЕ НА ОБОРОТИ В НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди