изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:30 EEST
ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА НА МЕКСИКО ОЖИВЯВАТ В ИЗЛОЖБА    
Култура Изложба на художника Хосе Анайа ще бъде открита на 18 юли в Художествената галерия в Добрич. В нея ще бъдат представени рисунки, картини и монографии, повлияни от мексиканските изкуство и култура. Логото на плаката на изложбата е "Изкуство без граници. Духът на Мексико".

Хосе Анайа е  художник, който излага картините си в най- добрите галерии в САЩ - Ню Йорк, щата Джорджия, Вирджиния и галериите в Мексико. Участвал е в селекцията на конкурса Рамон Алва де ла Канал, 1991 в Мексико, и е с голямата награда в категория "Професионално рисуване" към Монро Гранд Гилд, Монро, щата Джорджия, САЩ, 2005. Участник е в Изложбата на Международния Джаз Фестивал в Ню Йорк. Член е на журито на конкурса за млади художници в Халапа, Веракруз, Мексико и твори в различни творчески посоки като видео, театър, инсталации. Интересува се главно от археология и се вдъхновява от изкуството на Маите и древните култури на Мексико. Хосе Аная се учи на композиция и цвят при големия американски художник Хенри Хоган. Има творчески контакти с известния мексикански скулптор Рафаел Вилар.

Рисунките на художника са много геометрични, абстрактни, направени са с молив и мастило върху хартия. Картините му пък са по-експресионистични и свободни, цветни и са повече във връзка със съвременното изкуство. Използва акрилни бои върху различни повърхности - платно, дърво.

Хосе Анайа е за първи път в България и в Добрич ще представи за първи път свои творби. Той споделя за НДТ, че това е най-точното място, заради личните му отношения с хора от Добрич, а и защото много харесва Художествената галерия, която определя като интересно място, където да покаже работата си. С Добрич го свързва Иглика Бъчварова - поетеса, преподавател по английски език. Тя попада на изкуството на мексиканския художник в интернет през септември м. г., вдъхновява се от творбите му и започва да пише стихове на английски език. Така в края на м. г. издава стихосбирката "Съзвучие". Хосе Агнайа също се вдъхновява от стиховете на Иглика Бъчварова и рисува по тях. "България е много красива страна, пълна с изкуство и култура, като Мексико", споделя художникът, който е у нас от около две седмици. В София е очарован от катедралите, църквите, паветата. А за Добрич казва, че много му напомня на родния му град. Харесва му, че градът е спокоен, с паркове, зеленина, дружелюбни хора. Иглика Бъчварова вече е посетила Мексико и споделя, че има много общи неща с нашата страна. "Същото изкуство можеш да го видиш в Родопския музей - краски, детайли, цветове. Мексиканското изкуство е много въздействащо, като нашето", споделя поетесата. 

Изложбата на Хосе Анайа ще гостува в Художествената галерия до 10 август. Ще бъдат представени и фотографии от съвместното пътуване в Мексико на художника и Иглика Бъчварова. НДТ


 


Сходни връзки

ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА НА МЕКСИКО ОЖИВЯВАТ В ИЗЛОЖБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди