изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:43 EEST
ПОДИГРАВКА С МЕДИЦИТЕ: Увеличението на заплатите в здравеопазването се отлага    
Здраве

Обещаното повишение на основните заплати в здравеопазването от 1 юли се отлага за неопределено време. Причината е, че Колективният трудов договор в сектор здравеопазване неочакавано днес не беше подписан.



Ябълката на раздора стана нов текст, вкючен в договора по настояване на работодателите. Според него увеличение ще има само ако е гарантирана финансовата стабилност на лечебните заведения, които са търговски дружества. Синдикатите отказаха да подпишат договора с това допълнение, а министър Атанасова беше категорична, че ще сложи подписа си само когато се постигне съгласие между двете страни.

Спорът между синдикати и работодатели пламна заради включеното в последния момент допълнение в текста на договора, което уточнява, че увеличението ще се случи само при гарантирана финансова стабилност за болниците - търговски дружества.

Това е така, защото мениджърите болниците се опасяват, че без корекции в здравния бюджет няма откъде да се вземат пари за увеличението на заплатите. А засега за промяна в прараметрите на здравните бюджети не се говори.

Д-р Димитър Димитров - председател на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването: "Какво може да се постигне с нещо нереално, което ще подпишем, какво ще се постигне, кого обслужва това нещо ...създаване на комплоти и компромати в държавата ли?!

БНТ: - Вие имате опасения, че няма парите за тези основни заплати?

- Ами Вие по-добре от мене го знаете - няма ги парите в момента за жалост, кога е прогласуван Бюджетът?!

Шефовете на болници отново пропомниха, че те се издържат от клиничните пътеки, които са недофинансирани, а и Касата ги ограничанва с делегираните бюджети.

Д-р Димитров, който е директор на УБ СВ Анна, даде пример как касата отказва да плати 500 000 лв на болницата за лекувани 600 болни над лимита през второто тримесечие на годината. Синдикатите обаче настояват стартовите заплати на начинаещите лекари и сестри да се вдигнат веднага, защото на доста места хората работят с възнаграждения под минимума.

Д-р Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ, член на НС на НЗОК: "Тъй като синдикатите не могат, няма как да гарантират финансовата стабилност, тъй като нито бюджет определят, нито го гласуват, нали разбирате, че няма как да подпишем нещо, което не зависи от нас."

Здравната минстърка пък заяви, че ако договорът беше подписан днес, тя може да гарантира по-високи основни заплати в държавните болници - това са предимно психиатрии - само с пренасочване на средства между различните пера на сегашния бюджет на министерството.

Десислава Атанасова -министър на здравеопазването: "Младите лекари и сестри, които току-що постъпват, не могат да се заплаща за техния труд по-ниски от тези заплати и в момента в лечебните заведения заплатите са над основните, т.е. не смятам, че това ще се отрази на финансовата стабилност."

А финансовата стабилност, според министър Атанасова, не е застрашена, защото става въпрос за увеличение не на всички, а само на минималните заплати в здравеопазването, под които не трябва да работи никой лекар или сестра у нас.

Автор: Талка Симеонова
 


Сходни връзки

ПОДИГРАВКА С МЕДИЦИТЕ: Увеличението на заплатите в здравеопазването се отлага | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди