изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:07 EET
350 МИЛИОНА СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БОЛНИЦИТЕ    
Новини

280 милиона лева са задълженията на държавните лечебни заведения, а на общинските 68 милиона. Това съобщи в Добрич министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Класацията традиционно се води от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, големи са задълженията и на обединените старозагорски болници - Университетската и МБАЛ - 22 милиона лева. Такива има дори и "Пирогов" - около 10 милиона.



Трябва да търсим начини българските специалисти да останат да работят тук в България, каза министър Атанасова. Тя посочи, че визията й за развитието на младите кадри е залегнала в Наредба № 34 за специализацията, която предвижда финансирането да става не само от държавата, а и чрез европейски програми. Очаква се това да стане факт по оперативна програма и Комитетът за наблюдение даде шанс да се възползваме от 16 млн. евро. Няма сериозен внос на лекари от трети страни, каза още Десислава Атанасова. И посочи, че процесът е труден, тъй като мераклиите трябва да положат изпит за език.  

Не е в застой идеята за преминаване от заплащане по клинични пътеки към диагностично свързани групи, това е част от идеята на ГЕРБ, каза министърът. По думите й, има необходимост от много сериозна технологична подготовка на целия процес, кодиране, събиране на базите данни, транслиране на цялата информация, която се събира в лечебните заведения в една обща база данни.

Десислава Атанасова приветства идеята за разкриване на филиал на МБАЛ на варненския медицински университет. Тя посочи, че в болницата има отделения с отлична акредитационна оценка и има всички условия в тях да бъдат обучавани медицински сестри и акушерки. Действително трябва да се търсят всички механизми младите хора да остават тук, допълни министърът. НДТ

 


Сходни връзки

350 МИЛИОНА СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БОЛНИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди