изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:08 EEST
ВСС уволни дисциплинарно Мирослава Тодорова    
Ред и сигурностВСС избра по-рано днес за апелативен прокурор на София Ангел Илиев; за него гласуваха 18 от членовете на съвета


Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.
19 членове на ВСС са гласували за уволнението.
Според БГНЕС главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев са излезли ядосани от заседанието и са отказали коментар.

Нели Куцкова, която преди Тодорова беше председател на Съюза на съдиите, а сега е негов говорител, заяви, че "такова едно наказание би могло да се тълкува и като опит да се затворят устите на тези, които се опитват да критикуват".

Веднъж съдия Тодорова беше наказана, тя обжалва това наказание. Сега това е второто, припомни Куцкова. Тя заяви, че неведнъж са се установявали нередности по прилагане на дисциплинарните наказания не само при нея, а и при други съдии.

Съдия Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари.
Причината за делото срещу вътрешния министър е, че в две последователни интервюта Цветанов обвини Мирослава Тодорова в "обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.
Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.
Конкретният повод са думите на Цветанов в отговор на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията: "Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност".
В специално писмо от Наказателна колегия на СГС колегите на Тодорова я защитиха, като под писмото стоеше и подписът на приближената до министър Цветанов Владимира Янева, председател на СГС.
Софийският градски съд предложи дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.
Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на митивите към присъдите, а конкретният повод - забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.
Първото е за забавени с 4 години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд.
Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, били преместен на общ режим, а после и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за огранизиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.
ВСС бе сигнализиран за първото дело от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който обаче не внесе предложение за наказание, та затова се нагърбиха петимата доброволци от ВСС.

По-същественият въпрос с оглед дисциплинарната практика на ВСС е как така това дело не е излязло при ревизията на Инспектората на ВСС в Наказателното отделение на СГС през лятото на м.г., както и при проверката, направена по-рано от Софийския апелативен съд. За забавени дела от този период съдия Тодорова бе наказана в началото на годината с 15% намаляване на заплатата за срок от две години, заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателката на съда Владимира Янева.
Делото по жалба на Мирослава Тодорова пред ВАС срещу наложеното й наказание от 15% намаляване на заплатата е обявено за решаване на 7 май т.г. и все още решение няма. Срокът е едномесечен, но по описаните по-горе дела съдът се произнесе доста по-бързо.

"Това е ужасно, ужасно. Ще сезираме всички европейски и световни институции", заяви за БГНЕС ръководителят на правната програма на Българкския хелзинкски комитет (БХК) Маргарита Илиева.  
ВСС избра по-рано днес за апелативен прокурор на София Ангел Илиев.
На балотажа за него гласуваха 18 от членовете на съвета.
За другия кандидат - Вичо Вичев, който сега изпълнява длъжността апелативен прокурор, гласуваха петима души.
Главният прокурор Борис Велчев подкрепи кандидатурата на сегашния земестник-градски прокурор на столицата Божидар Джамбазов. Джамбазов обаче отпадна при първия тур на гласуването.

http://m.vesti.bg/

 


Сходни връзки

ВСС уволни дисциплинарно Мирослава Тодорова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди