изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:13 EEST
Кампания: „Обективност за момчетата от Сандански!”    
Общество

Уважаеми журналисти,

Силно сме притеснени от едностранчивото отразяване на случая със задържаните момчета от Сандански, във връзка с взрива пред клуб на „Евророма”. Позицията на обвинението е широко представена в медиите, но многобройните факти, говорещи за тяхната невинност почти никъде не се споменават. Призоваваме ви да подходите обективно към случая и да дадете широка гласност и на другата страна. Фактите, станали известни около този случай са просто скандални! Ето как стоят нещата:



На 29 юни, около 5:50 избухва взрив пред кафене, клуб на „Евророма”. От бомбата, тежко пострадал е Милан Илиев, кандидат за общински съветник на партията. Според версията на Цветелин Кънчев, пострадалият отивал да отвори кафенето и намерил съмнителен пакет на улицата. Хора от квартала, обаче потвърждават, че клубът никога не е отварян толкова рано. Също така, МВР, без да изчака следствието, обявява, че пострадалият нямал нищо общо с взрива. Изключването му като заподозрян, без наличие на информация е недопустимо!

Само няколко часа след взрива, още преди да са проведени следствени действия на мястото, полицията задържа четирима младежи от района на Сандански! Това се Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев. Те са на възраст между 19 и 23 години. Момчетата са с чисто съдебно минало, като до този момент, повечето от тях никога не са имали проблеми със закона. Тоест, те дори не са в графа „обичайни заподозрени”, като хора с криминални прояви. Но всички те са активни националисти с ясно изразени граждански позиции, критикуващи остро властта и корупцията, както на местно, така и на национално ниво.

Момчетата са задържани неправомерно след изтичането на позволените по закон 72 часа. Дълго време на родителите им не се дава никаква информация, а задържаните са разхождани до Благоевград и София. Полицията съобщава, че взетите от тях натривки показват наличие на химични вещества, които влизат в състава на взрива. На искането за повторна експертиза е даден отказ. Това е най-силният коз за задържането им.

Впоследствие става ясно, че въпросните натривки показват основно наличие на микрочастици амониева силитра (селскостопански химически тор) и други вещества, които спокойно могат да попаднат по ръцете на всеки, без дори да подозира това. Следи от амониева силитра има например по градински зеленчуци и подобни частици могат да попаднат по ръцете на всеки, докоснал зеленчука. Такива частици може да са попаднали по ръцете и дрехите на момчетата в ареста или при преместването им. Адвокатите не изключват и версията, резултатите от експертизата да са манипулирани. Според защитниците, тези натривки са само косвени доказателства и не са достатъчни за повдигане на обвинение. Става ясно и, че прокуратурата още от самото начало е имала пристрастно отношение и не е допускала събиране на оневиняващи доказателства, което е нейно задължение по закон!

Мярката за неотклонение на момчетата бе гледана първо в благоевградския съд. На това заседание, съдът отказва да приеме доказателства оневиняващи четиримата и защитата е прекъсната с аргумента, че „времето напредвало” и трябвало да приключват! Момчетата са оставени за постоянно в ареста, въпреки че всички имат алиби! Става ясно и, че са правени опити за оказване на психологически натиск върху близки на задържаните, с цел да се осуети подготвян в тяхна защита протест. Присъствали на заседанието изказват съмнения, че върху момчетата е упражнен тормоз, съдейки по вида им. Николай Йовев дори накуцва, въпреки, че при задържането му е бил в отлично здраве!

На 9-и юли става известна още по-скандална информация. Оказва се, че на 2-и юли, три дена след задържането на четиримата, в Сандански е намерена втора бомба от същия тип, преди тя да експлодира! Информацията за това обаче е потулена!

Обжалването на мярката за неотклонение на момчетата се гледа от софийски апелативен съд на 10-и юли. Този път е взето решение, заседанието да се проведе на закрити врати, без за това да има каквито и да е био основания, като например СРС-та по делото. Очевидно се цели ограничаване на скандалната информация около случая. След продължително заседание, мярката за неотклонение на момчетата е потвърдена! Нещо повече, става ясно и че прокуратурата ще се опита да им припише и други неразкрити взривове в Сандански! Невинноста на момчетата е повече от очевидна, но не само, че не са освободени, а дори ще се опитат да им повдигнат и обвинение за други, чужди престъпления.

В същото време стават известни и други факти около силно повишената криминогенна обстановка в района на Сандански. На 3-и юли, в разложкото село Баня, са застреляни с автоматично оръжие Васил Донев и охранителят му. Двама други, придружавали ги, са тежко ранени. Въпросното лице е с богато криминално минало, задържан за ДДС измами и свързан с организираната престъпност. Сочен е за близък на Гипса, един от т.нар. „кокаинови крале”, задържан в Италия.

Явно е, че в района има сблъсък на криминални интереси. Силно вероятно е тези два случая да са свързани. Полицията, обаче отказва да допусне подобна хипотеза. Явно някой в държавата няма интерес да се провежда подобно разследване, защото не се знае кой с какви протекции се ползва и какво е възможно да излезе на яве. За пореден път в България, невинни хора са задържани и влачени по съдилища, докато явни престъпници и бандити се разхождат безнаказано на свобода!

За нас няма съмнение - случаят е използван, както за саморазправа с политически неудобните активисти, така и за прикриване на вражда между бандитски групировки. Ние сме твърдо решени да не допуснем невинни момчета, да станат изкупителна жертва за чужди престъпления и животът им да бъде унищожен. Ще хвърлим всички сили, за да ги освободим!

Във фейсбук вече има група „Националистите от Сандански са невинни – освободете ги!“ , която до момента е събрала над 7 000 души, като тенденцията е да нараства още. Това е един от основните канали, разпространяващ информация за случая. Зад задържаните са и всички националисти в България, независимо от организация, партия или група към която принадлежът. Тази крещяща несправедливост е причина всякакви дрязги да бъдат загърбени в случая. Подкрепата за тях нараства непрекъснато в национален мащаб.

Призоваваме всички журналисти, както да спазят етиката на собствената си професия, така и да се обърнат към съвестта си. Бъдете обективни и дайте гласност на тази информация!

Иточник: www.bgns.net

 


Сходни връзки

Кампания: „Обективност за момчетата от Сандански!” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди