изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:44 EEST
Край Бяла откриха уникален византийски керамичен съд за готвене на пара    
История

Според доц. Валери Йотов такъв керамичен съд не е известен не само за VII век, но също така и за предходните хилядолетия и следващите столетия



Уникален византийски керамичен съд от началото на VII век откриха археолози на нос Св. Атанас край Бяла, Варненско.

Това съобщи на пресконференция доц. Валери Йотов, ръководител на разкопките.

Доц. Йотов уточни, че в началото на този месец при проучването на жилище от късноантичната крепост на нос св. Атанас археолозите попаднали на находката - керамичен съд за готвене на пара.

Датировката на съда е в края на VI - началото на VII век, като по думите на археолога може да се изкаже хипотезата, че жилището е опожарено в 614 г.

Определението "уникален" в случая е напълно уместно, особено на основата на сравняване с видовете съдове от богатия керамичен ансамбъл на огромната територия на Византийската империя в този период, каза доц. Валер Йотов.

Той подчерта, че такъв керамичен съд не е известен не само за VII век, но също така и за предходните хилядолетия и следващите столетия.

Същевременно става ясно, че уникалният съд насочва към познати и препоръчвани съвременни кухненски съдове за готвене на пара, реклами за здравословно хранене и пр.

Доц. Йотов отбеляза, че този метод на приготвяне на храна е доста разпространен в Китай, Индия, Африка.

От няколкогодишните археологически разкопки на късноантичната крепост в Бяла се знае, че повечето жилища са напуснати в самото начало на VII век.

Както и при други византийски крепости по Българското Черноморие, рядко се случва да се попадне на архитектурна структура, в която да се открият повече находки. В случая обаче става дума навярно за жилище, чиито обитатели не са успели да вземат със себе си голяма част от имуществото си.

В заключение ръководителят на разкопките на нос Св. Атанас заяви, че откриването на жилище с голяма част от предметите на ежедневния бит, винаги се смята за добър шанс в археологическата практика.

Мястото на жилището – до крепостната стена, характеристиката (двуделно, двуетажно), откриването на две златни монети на императорите Юстиниан (527-565) и Маврикий Тиберий (582-602) и над 150 византийски медни монети, тежести за измерване, златарска везна и др. позволяват да се изкаже хипотезата, че това е било жилище на трапезит или с други думи – обменно бюро.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Край Бяла откриха уникален византийски керамичен съд за готвене на пара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди