изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:57 EEST
Америка погна масоните ни    
НовиниПореден скандал разтърси родните масони. И този път той се върти около заветното им обединение. Двете български ложи рискуват да бъдат обявени за нелегитимни, ако не се помирят. Ултиматумът им е отправен от председателя на Комисията по признанията и Стар Велик майстор на Небраска Скот Крийгер. Той е събрал двамата Велики майстори Володя Лозанов и Иван Сариев в хотел „Берлин” в Бояна на 29 юни.



На продължилата два часа среща Крийгер заявява, че ако двете ложи у нас не се обединят, комисията ще пристъпи към отнемане на легитимността и на двете структури. Това става ясно от стенограмата на разговора, с която Дартс Нюз се сдоби.  

„Комисията получаваше информация за българското масонство твърде дълги години и стигна до момента, в който това да се реши. Затова съм тук. Предлагам взаимно да подготвим документ, който е одобрен от двете страни. Да се направи комисия, съставена от двете страни, да работят заедно, за да стигнат до взаимно одобрен процес за обединението на двете Велики ложи в едно”, казва Най-високо уважаемият Скот Крийгер.

В доклада си от юни Комисията по признанията взе легитимността на френската Велика ложа, защото съществуващите там ложи не успяха дълго време да постигнат обединение. Подобна е ситуацията и у нас. Очаква се следващият доклад на Комисията да излезе в края на септември.

Комисията сбъркала при признанието на Обединените ложи

От думите на председателя на комисията става ясно, че през 2004 г. признание за легитимност е трябвало да получат не Обединените велики ложи на България, а Великата ложа на старите свободни и приети зидари. Това следвало от линията на приемственост, твърди Крийгер.

Великият майстор на Обединените велики
ложи на България  Иван Сариев 
"Великата Ложа AFAM на България с Велик Майстор Иван Ставрев има своята оригинална съдебна регистрация. Тя е на 21 април 1998 г. Ако се проследи историята, накрая се стига до Володя Лозанов, т.е. ВЛ AFAM е юридически наследник на ложата, регистрирана през 1997 г. от майчината ложа ОВЛ AFAM на Германия", категоричен е Великият Майстор на Небраска.

От стенограмата става ясно още, че преди да пристигне на мястото на срещата брат Скот е получил писмо от Великата ложа на Минесота, според което признава за регулярна Великата ложа на свободните и приети зидари.  

Великият майстор Иван Сaриев е изненадан от този факт. „Сега разбирам, че Минесота е отнела нашето признание и го е дала на AFAM България. Добре е и те да ни информират, защото до днес аз не съм получил подобна информация, че те са прекратили отношенията с ОВЛБ", казва Сариев.

„Очевидно Великата ложа на Минесота отнема признанието на ОВЛБ. Към този момент аз не знам каква е причината”, допълва той.

„Аз знам, защото те смятат, че приемствеността е била грешна - прекъсната, и че комисията е допуснала грешка през 2004 г”, изтъква причините Скот Крийгер. 

Високите степени падат при обединение

Великият майстор на ложата на Великите
Стари свободни и приети зидари в България 
Володя Лозанов 
Снимки :Булфото
Ако масоните ни се слеят в Обединените ложи, всички ще изгубят високите си степени, защото в тях се практикува т.н „синьо масонство”, а при ВССПЗБ то е „червено”.

Членовете на синьото масонство могат да дават до трета степен, а братята, които практикуват червено масонство могат да раздават и Висшите 31,  32 и 33 - най-висока степен. Така на братята от ложите на Великите свободни и приети зидари ще им бъде отнет статуса на Майстори Масони или на Скотиш Райт Масони. Ритуалът „Скотиш райт” е известен още като „Шотландски ритуал” и се практикува само от най-висшите степени в масонството. Това се явява като поредния проблем пред обединението у нас, защото в синьото масонство този ритуал не съществува.

„Аз съм 33 степен масон и ако ми бъде отнета майсторската степен, макар и за един ден, не мога повече да бъда член на Скотиш Райт”, категоричен е Крийгер.

Обединението се решава на 24 септември

В края на разговора с двамата Велики майстори Крийгер предлага дата за стартиране на процеса на обединението да е 22 септември. Тогава Лозанов заявява, че е готов да подпише споразумение по всяко време, на всяко място във формат, в който те предложат. "Декларирам, че съм готов да подпиша сега всякакво споразумение, което поставя двете Велики ложи в равно положение относно бъдещето развитие на българското масонство", категоричен е той.

Сариев обаче не заявява същата готовност. "Няколко пъти повторих, че аз съм дошъл на тази среща по повод на писмата, които си разменихме с НУ Брат Скот", отвръща той.

"От това да разбирам ли, че не си готов да работиш за обединението?", пита го брат Скот.

"Аз не съм казал такова нещо. За да мога аз да поема ангажимент, какъвто и да било, това е решение на Съвета на сановниците, решение на Общото събрание, ние имаме Конституция, в която са описани моите права и задължения. Не ме карайте сега да си нарушавам Конституцията, защото това ми е едно от задълженията - да я спазвам стриктно", защитава отказа си Сариев. 

Според Крийгер обаче  неговата власт е абсолютна във Великата ложа и той може да сключи споразумение на тази среща, в което да се казва, че ще започне да се работи над обединение, без да се нарушава конституцията. „Не бих те карал да нарушаваш Конституцията. Нека те помоля за това, да ми дадеш масонската си дума, че ще дискутираш това в ОВЛБ и ще ми кажеш резултата от дискусиите до 22 септември, казва Крийгер.

„Нека да е до 24-и. Всичко, което си говорихме, ще бъде обсъдено в ОВЛБ – можеш да бъдеш сигурен в това. Все пак нека да не е 22-и, защото е събота, а да е на 24-и, защото е понеделник”, споразумява се Сариев, с което се слага край на срещата. 

Анелия Кръстева 

http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Америка погна масоните ни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди