изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:30 EET
Жега до "червено"    
Времето

Слънчево и тихо, но и много горещо е времето в съботния ден. В цялата страна е обявен код "оранжево", в областите Плевен, Русе и Велико Търново за утре ще важи код "червено". Там жегата ще стигне своя пик, а живакът на термометрите ще се покачи до 41-43 градуса.

PN 005-11 31.01.2011 Хургада-Кайро /Египет: Бялото слънце на пустинята. Снимка Йоанна Дукова Katie Vernola 25 333 Natalia Sokolova 33



Температурите се повишиха днес с 2-3 градуса и преобладаващите максимални са между 35-40 градуса. Прогнозите сочат, че тези почивни дни са най- горещите за лято 2012.

За радост на туристите по Черноморието е слънчево, а максимални температури са между 31 и 33 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса.

Над планините е слънчево. По високите и открити части духа умерен вятър.

Високите температури са следствие от една бавна, но сигурна промяна на климата, алармират учените като не е изключено термометрите да покажат в близките дни и стойности над 40 градуса.

През последните години у нас се наблюдава струпване на валежи само в един период, след който следват месеци суша. През лятото и есента у нас ще има все по-малко дъжд, а валежите ще се изливат накуп през зимата и пролетта, най-вече заради влиянието на човека. Наред с климата се променя и флората и фауната.

Учените от БАН смятат, че скоро у нас няма да има например мечки, дивите кози, а от растенията - лалетата и орхидеите.

Появяват се обаче нови видове. През последното десетилетие климатът в южна България става все по-подходящ за отглеждане на маслини.

Бавно, но сигурно средиземноморският климат се настанява по земите ни. Прогнозите са, че до 2050 г. климатът дори ще се измени до субтропичен и температурата у нас ще се покачи с около 5 градуса. http://btvnews.bg

 


Сходни връзки

Жега до "червено" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди