изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:20 EEST
Намериха златни медальони в гробницата в Дебелт    
История Два разкошни златни медальона-реликви откриха археолозите в семейната римска гробница в Дебелт. В края на миналата седмица започнаха спасителните проучвания на находката , която излезе на бял свят след пропадане на улица в странджанското село.

Резултатите са повече от впечатляващи и специалистите са изненадани от богатите погребения на които се натъкнали. И двете гробни съоръжения вече са разкрити.

В едното помещение от двукамарната структура археолозите са попаднали на скелет на мъж. Заедно с това в гроба били открити анропоморфен бронзов балсамарий, желязна стригила за почистване на тялото. Антична златотъкана нишка и мъниста с които е била украсена дрехата на положения мъж. В съседство бил намерен друг скелет, за който се предполага, че е на жена. Там били и великолепните два медальона, които са отлично запазени. Предметите били украсени с полускъпоценни камъни. Върху тях личат изображения на митичното съществото базилиск и на древноримския бог на слънцето - Сол Инвиктус. Около рисунките има надписи, които представляват кодирани послания и тепърва ще бъдат проучени.

Според Костова дамата е принадлежала към религиозното общество на гностиците и затова като гробен дар са й били сложени тези медальони реликви, които имат изключителна предпазваща сила. Открити били още златна висулка, която се явява разделител на златните изделия, и две бронзови монети. За първи път подобни реликви, отнесени към движението ”гностицизъм”, чийто разцвет е именно през ІІ-ІІІ век, се откриват на територията на римската колония Деултум. http://www.blitz.bg

Петима намериха каса с 10 000 монети на римски легион!

Васил Стоев- масон 33 степен: Илия Павлов се съмняваше, че Дарина му изневерява с Жоро Илиев!

Основите на каменна кула разкриха археолози при разкопките на средновековния град-крепост “Лютица”

НАДПИСИ НА НЕПОЗНАТ ДОСЕГА ЕЗИК ОТКРИТИ В РАЙОНА НА КЪРДЖАЛИ

 


Сходни връзки

Намериха златни медальони в гробницата в Дебелт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди