изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:30 EEST
ДА СИ ПОЖАРНИКАР Е ЕДНА ДОСТОЙНА ПРОФЕСИЯ    
Интервюта

Главен пожарникар Недко Илиев Недев - младши инструктор в районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Каварна, пред НДТ

 



Гл. пожарникар Недко Илиев Недев е роден през 1970 година в Каварна. Средното си образование завършва в ЕСПУ – спортен профил „Г. С. Раковски” в Добрич. Женен с едно дете. Възпитаник е на детско-юношеската школа на ФК „Добруджа”. Клубът от Добрич е единственият професионален клуб в кариерата му. Записва над 100 мача на ниво А професионална футболна група от 1992 до 1998 година, като за изявите си е бил избиран от национални медии за вратар на кръга. През 2005 г. е едноличен победител в проведената анкета за идеален вратар и е обявен за „Вратар №1” на футболен клуб „Добруджа” за последните 20 години. 

 Недев е назначен на работа в районна служба ”Пожарна безопасност и защита на населението" в Каварна през 1998 година на длъжност „младши инструктор” със звание „сержант”. Същата година преминава шестмесечен курс в сержантско училище Варна. За добросъвестно изпълнение на служебните си задължения последователно са му присвоявани по-високи звания – старши сержант, главен сержант, а през 2006 г. му е присвоена категория „Д”. Последователно заема различни длъжности, в момента е младши инструктор в “Държавен противопожарен контрол". От 1 октомври 2010 година районът, който обслужва, обхваща 21 населени места с 15 358 жители и площ 480.6 кв. В него са разположени по-големите и пожароопасни обекти като две големи дървообработващи предприятия за производство на мебели, множество дърводелски цехове, производствено предприятие за изолационни материали, завод за багери „КАМАШ”, трикотажна фабрика, шивашка фабрика, няколко големи зърнобази, мелница, хлебозаводи и фурни, седем бензино-газ станции, офиси на банки и други частни предприятия с различна сфера на дейност. Също така и курортните комплекси „Русалка”, „Бялата лагуна”, ”Иканталъка”, вилни крайморски селища Божурец, Топола, Камен Бряг, две голф игрища с хотели и туристически жилища, морска зона на Каварна, легловата база на които е 12 000 легла. В района му се намират още два археологически обекта от национално значение – местност „Яйлата” и нос „Калиакра”, както и исторически обекти – Етнографска къща, Художествена галерия, Градски исторически музей. Гл. пожарникар Недев взема участие в пожарообезопасяването на традиционните  културни прояви през летния  сезон – ММФФ „С България в сърцето”, Международен театрален фестивал и рок концерти с участието на световно известни наши и чуждестранни изпълнители. Тези масови мероприятия се посещават от над 10 000 почитатели. Същата посещаемост се отнася и до ежегодно провежданата „Седмица на морето” през август. През 2011 г. е извършил и отчел общо 1 025 проверки. 

Недко Недев многократно награждаван за постигнати високи резултати в служебната дейност: 

- “Обявяване на благодарност” от директора на РДВР-Добрич, – заповед № 860/ 12.09.2001 г.; 

- Колективна “Парична награда” от гл. секретар на МВР – заповед № К-4010/ 23.11.200 г.; 

- Колективна “Парична награда” от директора на РДВР -Добрич – заповед № 1339/ 02.07.2004 г.; 

- “Обявяване на благодарност и 3 дни допълнителен отпуск” от директора на НС ПБЗН-МВР – заповед № 321/ 25.06.2007г 

- “Писмена похвала” от Директора на ОД на МВР-Добрич – заповед № 2919/ 11.09.2008 г.; 

- “Писмена похвала” от зам.-директора на ГД “ПБЗН” -МВР– заповед № 1069/ 08.09.2011 г. 

 

- Г-н Недев, тази година бяхте отличен в националния конкурс "Пожарникар на годината". Бихте ли разказали?

- За работата ми през м. г. бях отличен в конкурса "Пожарникар на годината" в направление "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" като подгласник. Това е фактически е втората награда след тази на победителя. Преди се връчваха три награди - за първо, второ и трето място, но от тази година са решили да има две награди.

 

- Кои са критериите, по които са Ви оценявали и защо смятате, че сте оценен така високо? 

- Критериите, по които се оценява, е дейността, която се извършва ежедневно, на база направени проверки, констатирани пропуски и нарушения. Тези неща всички изхождат от нашата нормативна уредба, която регламентира изискванията за пожарна безопасност в обектите. На базата на тази наредба се извършват проверки - контролни, тематични, комплексни, и ако има констатирани нарушения се издават нормативни документи, като противопожарни разпореждания, протоколи от комплексни проверки, разпоредителни писма, уведомителни писма, съставяне на актове за административни нарушения при по-фрапиращите случаи. На базата на тези всички мероприятия като сбор, се прави оценка на дадения служител - за извършената от него дейност през годината.

 

- Как приемате това отличие? 

- Като всяко отличие - с гордост, с удовлетворение от свършената работа. И с едно признание, от това, че човек, когато си върши работата, има хора, които го оценяват за това. За което съм много благодарен на моите ръководител.

 

- Бихте ли разказали защо избрахте професията на огнебореца. Вие сте били вратар на "Добруджа" и когато сте кандидатствали за работа в пожарната в Каварна сте имали възможност да отидете във софийски футболен клуб. 

- Преди доста време се наложи, не по мое желание, да прекъсна активна състезателна дейност като професионален футболист. Не можех да продължа по една или друга причина като футболист професионалист понеже имах договорни отношения с футболен клуб "Добруджа", които не ми разрешаваха активна състезателна дейност. Бяха ми поставили много висока трансферна цена, която бе непосилна за тогавашното време за българските клубове. И така се наложи да търся продължаване на живота и реализация на друго поприще. И съвсем случайно, научавайки, че има обявен конкурс за пожарникар, по съответния ред си пуснах искането за постъпване на работа в системата на МВР. За мен това е една достойна професия, която също дава много възможности за контакти с хората. По тази причина поисках да стана пожарникар.

 

- Удовлетворение изпитвате ли сега от професията си, след толкова години?

- Естествено, че изпитвам удовлетворение. Работата ми е свързана предимно с хора. Макар че в днешно време много трудно се работи с хората, понеже времената са тежки за всички. Но най-важното е човек, като свърши определена работа, да си направи анализ. И вече самите резултати по себе си говорят за това той дали е свършил определената работа добре или зле. 

 

- Кои са качествата, които трябва да притежава един огнеборец, за да е добър огнеборец? 

- Мисля, че най-вече умения като професионализъм, в смисъл, да умее да борави с нормативната уредба, да я прилага в пълна степен. Периодично да се информира, понеже през последните години се смениха доста нормативни документи.

- Кои са най-тежките моменти в професията Ви? 

- На този етап мисля, че нямам толкова тежки и трудни моменти. Просто понякога работата, която трябва да се свърши, като обем е много голяма. От това, че сроковете са кратки и ни притискат, идва малко и притеснение - в смисъл дали ще успеем да се справим.

- Бихте ли разказали за сина си? Доколкото зная, той е вратар в столичен футболен отбор. 

- Синът ми Димитър Недков Илиев е на 19 години и е вратар в "Левски". В момента е преотстъпен от "Левски" на футболен клуб "Калиакра". 

- Бихте ли го посъветвали да тръгне по вашия път след време и да стане пожарникар? 

- Стига да има желание. И не само след време, той и сега проявява интерес. Така че от него зависи. Мисля, че желанието  е водещо. Ако той има желание, винаги му бих дал съвет да тръгне по моите стъпки. Макар че той е направил първата стъпка като е футболист. Така че може да направи и втората.   

Разговаря Мариела БОНЧЕВА  

 

 

 


Сходни връзки

ДА СИ ПОЖАРНИКАР Е ЕДНА ДОСТОЙНА ПРОФЕСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди