изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:44 EEST
Европейският парламент ще пише 100% на кирилица в текстовете на български език    
Европейски съюзЕвропейският парламент започва реабилитация на кирилицата, след като Ивайло Калфин сигнализира председателя му Мартин Шулц за неравностойното използване на официалната българска азбука.

На 24 май лидерът на българските социалисти в Европейския парламент изпрати писмо до Шулц, в което го информира, че собствените имена на депутатите и названията на различни програми и инициативи се изписват само на латиница в текстовете на български. Калфин настоя имената да се транскрибират на кирилица, за да могат българските граждани по-лесно да разбират информацията за работата на парламента.

 

В отговора си до Ивайло Калфин председателят на Европейския парламент пише: „Изцяло подкрепям предложението ви да се промени практиката за използване на латинската азбука при използване на небългарски имена. Чуждестранните собствени имена, включително тези на небългарските членове на Европейския парламент могат да бъдат изписвани на български, като се следват правилата, установени от Института за български език и Българската академия на науките.”

 

Мартин Шулц добавя, че администрацията на парламента вече проверяват какви технически промени трябва да се направят, за да може всички имена в базата данни на Европейския парламент да бъдат изписвани на кирилица възможно най-скоро. Председателят на парламента пояснява, че това вероятно ще отнеме известно време, тъй като е свързано с намиране на техническо решение за изключително сложната интернет система на институцията и ще наложи съгласуване между различни служби. Шулц се ангажира да информира Калфин как напредва изписването на собствените имена, в официалните и публични документи на Европейския парламент на кирилица.

 

Ивайло Калфин коментира:."Благодаря на председателя на Европейския парламент за отговора и готовността на се отстрани една несправедливост по отношение на кирилицата. Удоволетворен съм, че службите на парламента започнаха да търсят решение на проблема. Ще продължавам да следя как върви работата. Надявам се, че българите ще можем възможно най-скоро да се поздравим, че нашата азбука се ползва с цялото уважение и се използва пълноценно в работата на Европейския парламент."  

 

На 24 май, Денят на българската просвета и култура Ивайло Калфин писа на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, в което настоява за равноправно използване на кирилицата в официалните и публични документи и текстове на Европейския парламент. Той посочи, че изписването на латиница на имената на личности, на населени места, европейски инициативи и политики единствено на латиница дори в документите на български език, затруднява българските граждани. Калфин призова председателя на парламента да разреши проблема като знак на уважение към българите.

 

Можете да видите оригинала на отговора на Мартин Шулц до Ивайло Калфин на: http://www.kalfin.eu/европейският-парламент-ще-пише-100-на-кирилица-read1983.html

 

Писмото на Ивайло Калфин до председателя на европейския парламент Мартин Шулц от 24 май 2012 г. ще намерите на: http://kalfin.eu/имената-на-кирилица-initiative_read1869.html

 

Видео, в което Калфин обяснява проблема с използването на кирилицата в Европейския парламент има на: http://www.youtube.com/watch?v=x8DqmqPxfO0

 


Сходни връзки

Европейският парламент ще пише 100% на кирилица в текстовете на български език | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди