изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:15 EEST
Спор във ВСС за уволнението на Мирослава Тодорова    
Ред и сигурност Висшия съдебен съвет (ВСС) се събра извънредно днес, за да обсъди дисциплинарната практика за наказания на магистрати при забавяне на дела. Причина станаха безпрецедентите протести срещу уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Членовете на ВСС влязоха в спор по време на откритото заседание.

То бе свикано от министъра на правосъдието Диана Ковачева, която днес има рожден ден. Тя си пожела много успехи през годината и получи букет цветя от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев от името на ВСС, предаде "Фокус".

"Имаме повод да бъде свикано извънредно заседание и обсъдена практиката на ВСС за дисциплинарно наказание. Това е въпрос, който трябва да бъде осветлен. Бавното правосъдие води до отказ от правосъдие. Гражданите трябва да могат да видят, че правата им са защитени и то в срок. Натовареността на магистратите обаче е проблем, който не е лесен и изисква време", каза Ковачева и припомни, че е получила писмо от Мирослава Тодорова, в което тя приветства подобна дискусия.
Нейното уволнение не може да бъде преразгледано от ВСС, тя вече обяви, че ще обжалва пред Административния съд, който може да го отмени.

"Решението на ВСС е законосъобразно. Задължение на магистрата е да следи за настъпване на абсолютната давност", коментира членът на съвета Пламен Стоилов. Той изнесе хронологията на нарушенията на Тодорова.
„Сериозното забавяне на написването на мотиви е довело до погасяване на абсолютната давност по тези дела (става дума само за едно дело - б.р.) - това води до убеденост в обществото за липса на справедливост и наказание, които уронват сериозно престижа на съдебната власт. Нека гражданите да разберат за какво се води тази битка и чии интереси се опитваме да защитим", добави Стоилов.

"Или Мирослава Тодорова не може да си организира работата като съдия, или тя не е искала да си напише мотивите по делото, затова аз подкрепих решението на ВСС тя да бъде уволнена", каза и Иван Колев. Той изтъкна, че съдии имат по 300 дела годишно, а тя не е имала никога повече от 260.
"Познавам съдия Мирослава Тодорова и предполагам, че в света няма случай, когато един магистрат близо пет години да не си е написал мотивите по едно дело и с това да даде възможност да бъде избегната наказателна отговорност за тежко престъпление от извършителя, допълни пред журналисти Иван Колев, след края на заседанието на съдебния съвет.

Няма друг подобен случай един магистрат да бъде наказан два пъти, призна обаче колегата му Цони Цонев. На съдия Тодорова вече беше наложено наказание намаляване с 15% от работната заплата за срок от 2 години за над 50 просрочени дела. "Не сме имали друг такъв случай, затова не можем да направим съпоставка", добави Цонев.

От 2008 г. ВСС е наложил най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение, на седем магистрати, съобщи пък друг член на съвета - Петър Стоянов. Само трима от тях обаче са отстранени за забавени дела. През 2008 г. ВСС е потвърдил 28 наказания на магистрати. От тях 19 са порицания и 9 забележка. През 2009 г. – 25 наказания – 7 порицание и 18 забележка; през 2010 г. – 20 дела – 16 забележка и 4 порицание и през 2011 г. – 4 дела – 2 порицание и 2 забележка, каза Стоянов.

Наказанието от миналата седмица не изпълнява функцията си, а България загуби в навечерието на доклада на ЕК, коментира пък Лазар Груев.
"Когато съществуват съмнения за пристрастност и най-законосъобразното решение не изглежда справедливо. Всеки недобронамерен коментар, без да се познават фактите, застрашава независимостта на съда. Вярвам, че съдът, че ще вземе правилно решение на следващите инстанции относно съдия Тодорова. Ще бъде жалко, ако някой се наказва, защото се казва по определен начин, както ще бъде жалко, ако някой се оправдава, защото се казва по определен начин", добави и шефът на ВКС и бе категоричен, че решенията трябва да бъдат на базата на фактите.

По думите му свръхнатовареността е един от основните проблеми на съдебната  система и практически съдиите работят и във ваканциите, и в празничните дни, за да изпълнят изискванията на обществото.
"Забележително е, че въпреки нарастването на делата с 25% в сравнение с 2009 г., с 30% се е увеличило решаването на делата в срок. Това е нечовешко усилие от страна на колегите", изтъкна Груев.

Настоящата дискусия е неуспешна, поради края на мандата на настоящия ВСС, като от своя страна главният прокурор Борис Велчев. "Ние подценихме темата и тя недостатъчно системно беше поставяна. Ние не знаем каква е истинската картина на натовареността на съдиите. Законът за съдебната власт също прави тази битка обречена", заяви той.
Велчев предложи да бъде формулирано решение, с което да бъдат помолени магистратите да представят становище и следващият ВСС да получи "едно завещание по този проблем".

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов отново подкрепи уволнението на Мирослава Тодорова и дори заяви, че не може да повярва, че президентът Росен Плевнелиев защитава съдия, забавила 50 дела.


През 2011 г. с осъдителна присъда са завършили делата за 36 707 извършени престъпления, съобщиха от НСИ. Броят на осъдените с влезли в сила присъди е 41 013. Спрямо 2010 г. престъпленията, завършили с осъждане, се увеличават с 3.7%, а осъдените лица - с 5%.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Спор във ВСС за уволнението на Мирослава Тодорова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди