изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:27 EEST
Нови сведения за историята на съдебната власт в гр. Добрич предостави проф. д. и. н. В. Лечев    
ИсторияДокументи за двама юристи, свързани с историята на Окръжен съд – Добрич, предостави проф. д. и. н. Велико Лечев от Исторически факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

 

            Константин Гълъбаров /роден 1860 г./ е работил като съдебен пристав /държавен съдебен изпълнител/ в Добричкия участък при Варненския окръжен съд. Той загива при боевете за отбраната на Видинската крепост на 15.11.1885 г. в Сръбско-българската война.

            Димитър Ковачев е опълченец, виден общественик и адвокат в Добрич, участвал в Сръбско-българската война /1885 г./ и починал на 10.09.1897 г.

            Проф. Велико Лечев е роден в Добрич, завършил е специалност „История” в Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специализирал е в Института за Източна и Югоизточна Европа във Виена. Води лекции по „Нова българска история” и „Военна история на България в ново време” и магистърски програми, изследва балканската политика на Австро-Унгария в началото на XX в., партийно-политическата система в България след Първата световна война, проблеми на военната история и добруджанския въпрос.

            Материалите са изключително ценни за Окръжен съд – Добрич, който проучва и събира материали за историята на съда и юристите и служителите работили в него след Освобождението на Добрич до настоящия момент.

 


Сходни връзки

Нови сведения за историята на съдебната власт в гр. Добрич предостави проф. д. и. н. В. Лечев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди