изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:57 EEST
Кървава баня на летище “Сарафово”    
НовиниНа 18 юли България се изправи пред своя кървав и разтърсил цялата страна 11 септември. На 18 юли в 17: 30 часа на летище “Сарафово” в морския град бе взривен автобус с израелски туристи, пристигнали с полет от Израел за почивка в България. Експлозията е избухнала, докато туристите са се качвали в автобуса, който е трябвало да ги откара в хотела им в Слънчев бряг.



След разсейването на дима пред очите на очевидците се бе разкрила ужасна и покъртителна картина. Мястото на инцидента е осеяно от локви кръв и части от човешки тела, а голямо парче човешка кожа била залепнала на автомобил, паркиран в близост до взривения автобус.

Свидетел на адската сцена разказва, че кървавият атентат му напомнял този от 11 септември в САЩ. Израелка пък, успяла да се свърже по телефона с израелското радио „Войс ъф Израел", с ужас споделя преживяното.

Даниел, който е бил на 20 метра от взривилия си автобус: „Излизах от автомобила и погледнах, защото имаше писъци. Буквално гледах как хората пълзят от автобуса. Пищяха и някои излизаха без крака, други без ръце. Ужасна гледка. Тъй като прозореца на колата ми беше свален, от взривната вълна все едно някой ме натисна в гърдите. Аз бях в автомобила, защото още не бяха кацнали хората, които чаках. Ранените, които видях, бяха от автобуса. Ако е имало хора покрай автобуса, ударната вълна явно ги е помела по настрани. Имаше доста изпочупени таксита. На съседния автобус всички стъкла бяха паднали от самата взривна вълна. Може и от съседния автобус да има ранени", допуска Даниел. “Като видях как изскачат хората от автобуса, ми напомни на атентата на 11 септември”.

Израелската пътничка Шоши свидетелства пред израелското радио “Войс ъф Израел”: “Минахме през паспортния контрол и посрещачите от фирмата ни чакаха да ни отведат до рейсовете и хотелите. Сложихме си чантите в багажника на рейса, но след няколко минути имаше взрив и всичко бе погълнато от пламъци. Върнахме се в терминала и сега се опитваме да разберем кой е оцелял", разказва още израелката. „Хората, които оцеляха, излязоха през прозорците и се опитваха да прескачат телата, рейсът беше разрушен и от двете страни".

В резултат на взрива загинаха 7 души, 32 са ранените. Те са настанени в областната болница в Бургас, двама от тях са приети в частна клиника. Някои от ранените са в критично състояние. Сред ранените има и две бременни жени. Български гражданин е загуинал в резултат на вчерашния атентат на летитще “Сарафово” в Бургас. Това съобщава на електронната си страница министерството на вътрешните работи.

Установено е, че той е 36-годишният шофьор на взривения аврибус с инциали М. К. Той е починал в реанимацията на бургаската болница от получените рани. По данни на МВР на място са загинали петима туристи.

Един от шестимата загинали е авторът на атентата. Той е мъж с дълга коса, пристигнал от САЩ и изчакал израелските туристи на аепорорта. Камери за наблюдение са го заснели да обикаля автобуса час преди атентата. При проверка се оказало, че той притежава документи на жител на американския щат Мичиган, но проверка на ЦРУ и ФБР е установила, че те са фалшиви. Очаква се ДНК-експертиза да потвърди версията. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Бургас.

Всяка година на 18 юли спецслужбите по цял свят са на нокти и дебнат под дърво и камък за ислямски терористи, особено около обекти, свързани с Израел и компактни групи израелски граждани. На 18 юли 1994 г. петима ирански терористи извършват един от най-жестоките атентати срещу евреи. Натъпкана с взривни вещества кола е взривена в аржентинската столица Буенос Айрес срещу зданието на AMIA (Асоциациа за взаимопощ на аржентинските евреи) Убити са 85 души, 300 са ранени.

Засилени мерки за сигурност са обявени от Транспортно министерство по всички български летища, пристанища, автогари, ЖП гари и пощенски станции, във връзка с тежкия инцидент на летище Бургас, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Всички полети от летище Бургас са пренасочени към летище Варна. Осигурени са допълнителни служители на летище Варна, които да обезпечат допълнителните полети. Създадена е необходимата организация и пътниците от летище Бургас се превозват с автобуси от и до Варна. Действията се координират от сформиран кризисен щаб в МТИТС.

Израелските медии също така припомнят, че най-старият всекидневник "Аарец", още на 5 януари писа, че ислямистката групировка "Хизбула" подготвя атентат срещу израелски туристи, дошли на почивка в нашата страна.

Израелките власти обвиниха Иран и групировката "Хизбулла" за терористичния акт. "Хизбулла" отрече и заяви, че “не води война срещу туристи”. Израелски телевизии съобщиха, че със специален самолет в България ще пристигнат медицински екипи и сътрудници на израелските спецслужби.

България ще поиска Съветът за сигурност на ООН да осъди терористичната атака. САЩ и ЕС осъдиха нападението над израелски туристи в Бургас. Великобритания, Франция също осъдиха атентата над израелски туристи на летището. Няма информация някой да е поел отговорност за случилото се в Бургас, каза външният министър Николай Младенов.

Тероризмът във всяка една форма трябва категорично да се осъжда от всички. Общите ни действия са срещу всеки, който си позволява да използва тези действия за постигане на целите си. България не толерира каквито и да било опити да се компрометира сигурността на страната, каза още Младенов.

На борда на самолета, с който туристите са кацнали преди експлозията, е имало 154 пътници, сред които американски, италиански и словашки гражданин, осем деца и едно бебе.

В България няма постъпили сигнали за евентуални терористични атентати, това заяви в Бургас вътрешният министър Цветан Цветанов. Според Цветанов - служителите по сигурността на летището са действали по правилник и са изпълнявали своите задължения за проверката на багажа. Разпитват се пътници и служители на таксиметрови компании, които са се намирали в близост, за да се добие цялостна представа. Министърът предполага, че до сутринта специалните служби ще разполагат с информация за типа и мощността на взривното устройство, използвано за взривяването на автобуса.

Продължават огледите на взривения автобус. Събира се биологичен материал.

В България са пристигнали служители на израелските служби за сигурност, специализирани в разкриването на атентати. Те ще съдействат в разследването на терористичния акт на бургаското летище, съобщиха от правителствения пресцентър. У нас пристигна и първата делегация от израелската национална медицинска служба, за да помогне в лечението на десетките ранени израелци. Трима души получиха критични и сериозни наранявания бяха превозени със самолет в българската столица. Останалите от ранените остават хоспитализирани в Бургас бес пряка опасност за живота.

Бургаските язовири “Камчия” и “Ясна поляна” се охраняват от полицаи след атентата на летището в Бургас. Двата водни басейна захранват с питейна вода Варна и Бургас, както и селищата около тях. Съществува опасност водата да бъде отровена.

Светът порица кървавото нападение. От Белия дом заявиха, че това е варварски акт и обещаха да положат всички възможни усилия за залавянето на извършителите. Франция също се присъедини към мъката за убитите. „Франция осъжда категорично терористичната атака от днес, насочена срещу група израелски туристи в България”, оповести в свое изявление външният министър на страната Лоран Фабюс. Първият дипломат на Париж добави, че Франция иска да демонстрира нейната „солидарност с Израелските власти в борбата срещу омразата и тероризма”.

Катрин Аштън, която изпълнява длъжността върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, заяви: „Потресена и шокирана съм от снимките от Бургас. Отговорните трябва да бъдат арестувани и осъдени”.

Сред еврокомисарите, които осъдиха кървавата драма са българският комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, шведският еврокомисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, както и италианецът Антонио Таджани, който в ЕК отговаря за индустрията.

http://www.blitz.bg

ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКИЯ КЪРВАВ АТЕНТАЯТ НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО ОТ 18 ЮЛИ

 


Сходни връзки

Кървава баня на летище “Сарафово” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди