изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:57 EEST
КРАСИМИР СТАНЕВ: НИСКИТЕ ЦЕНИ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ПРЕДИМСТВО, ЗА ДА ПРИВЛИЧАМЕ ТУРИСТИ    
Интервюта

Летовниците от Полша и Чехия вече се завръщат по българското Черноморие, твърди изпълнителният директор на „Албена“ АД пред Investor.bg



 

- Г-н Станев, след като обявихте слаб старт на лятото, как очаквате да приключи туристическият сезон за „Албена“ АД?

- Очакванията ни са да приключим летния сезон с 5% ръст на приходите. Основното предизвикателство за нас ще бъде да удължим продължителността на активния туристически сезон с помощта на разнообразяване на предлагания продукт.

- С какви нови пакети се конкурирате с останалите черноморски курорти?

- Качеството и разнообразието на предлагания продукт са в основата на конкурентоспособността ни спрямо останалите курорти по Черноморието. Освен настаняване и изхранване, ние предлагаме допълнителни услуги и забавления за гостите. От тази година в спортната анимация включихме и предлагането на плажен тенис - един много интересен спорт, който набира все по-голяма популярност.

- Какви инвестиции направихте в курорта за този сезон?

- С цел подобряване на условията на плажа и цялостния туристически продукт, тази година инвестирахме 500 хиляди лв. в нови чадъри и шезлонги, които са безплатни за всички гости на комплекса. До края на годината инвестиционната програма включва вложения в хотели и ресторанти. Предвидени са между 5 и 8 млн. лева да бъдат вложени тази година за ремонти на хотел "Амелия" (бившият "Дружба") и ресторантите "Рай" и "Елица". Има готови проекти за реконструкция на Централния базар, боулинга, хотелите "Кардам" и "Добруджа".

- Радвате ли се на платежоспособни туристи?

- Курортен комплекс „Албена“ предлага широк спектър от възможности за почивка на платежоспособни клиенти. Висококатегорийните хотели като „Фламинго Гранд“, „Калиакра“ и „Гергана“ са едни от най-популярните на пазара и са с много добра заетост през целия сезон.

- Как се промени структурата на идващите у нас чужди туристи в последните години?

- В последните пет години най-чести наши гости са гражданите на Русия и на страните от Европейския съюз. В действителност най-голям дял имат гостите ни от Русия - около 25% от всички туристи, като се наблюдава тенденция към увеличаване на този процент.

В последните няколко години се забелязва и връщане на гостите от Германия, които към днешна дата представляват 20% от общия брой почиващи в курорта. Българските и румънските посетители имат дял от по 15 процента.

Отчитаме и още една положителна тенденция. Може да се каже, че туристите от Полша и Чехия вече се завръщат по Черноморието. С всеки изминал сезон техният брой нараства, като разчитаме тенденцията да бъде запазена и занапред.

- Смятате ли, че голяма част от чуждите туристи продължават да идват у нас преди всичко заради достъпните цени?

- Действително, благодарение на доброто съотношение качество-цена, България продължава да се радва на стабилен интерес от чуждестранните туристи, като ежегодно се стремим към повишаване качеството на предлаганите услуги.

- Кои са предпочитаните български морски дестинации за чужденците и най-търсените туристически услуги?

- Най-предпочитани за почивка са големите курорти, предлагащи множество услуги и забавления на туристите. Към днешна дата формулата „ол инклузив” остава най-търсената форма за почивка, защото тя включва разнообразни услуги. В тази връзка евентуалното ограничаване на услугата само в рамките на висококатегорийните хотели би довело до нарушаване на баланса между различните ценови сегменти. 

- Как можем да се конкурираме със съседните ни страни, които са много търсени дестинации за летните ваканции?

- Със страни като Турция, Гърция и Хърватска можем да се конкурираме с предлагането на един по-интересен и многообразен продукт. Ниските цени не винаги са достатъчно предимство. Пазарът е много динамичен и трябва да се отговори адекватно на търсенето от страна на туристите.

- Смятате ли, че туризмът може да бъде двигател на растеж, който да компенсира изоставането в други сфери на икономиката?

- Туризмът като отрасъл на икономиката е съществена част от БВП на страната. Той може да компенсира изоставането в някои отрасли, но не във всички, които буксуват.

- Последните промени в закона за туризма предвиждат да отпаднат режимите за категоризация на плажовете. Имате ли опасения, че това ще освободи от отговорност концесионерите?

- По-скоро не. Концесията включва задължения, които не зависят от режимите за категоризация на плажовете.

- Как оценявате държавната политика по отношение на рекламата на туристическия продукт, какви са препоръките ви?

- България трябва да се популяризира повече. Затова бих препоръчал по-силно да се участва в международните панаири и туристически изложения. Друга препоръка, която бих дал, е да се премахнат визите за гостите от Русия и Турция. Контролът трябва да е по-голям и да е еднакъв за всички фирми. Все по-осезаема е необходимостта от туристическа полиция.

 

 


Сходни връзки

КРАСИМИР СТАНЕВ: НИСКИТЕ ЦЕНИ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ПРЕДИМСТВО, ЗА ДА ПРИВЛИЧАМЕ ТУРИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.34 секунди