изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:49 EET
КАК ГО ПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ: Десетки убити и ранени на премиерата на новия ”Батман” в Денвър    
По светаМаскиран мъж застреля 12 души и рани над 50, след като откри стрелба по време на премиерата на новия филм за Батман - "Черният рицар: Възраждане" в Денвър, щата Колорадо, съобщи Ройтерс, като се позовава на местната радиостанция KOA. По-рано бе съобщено първо за 10, а после за 14 убити.

Десет от жертвите са загинали на място, а двама са починали по-късно в болница, предаде Би Би Си.

Заподозреният е задържан, съобщи Франс прес. По информация на представител на ФБР, цитиран от Би Би Си, убиецът е 24-годишният Джеймс Холмс. Той е бил арестуван на паркинга пред киното, въоръжен с пушка, пистолет и нож. Още оръжия са били открити вътре в самия киносалон.

Очевидци разказали, че нападателят е носил противогаз и е открил огън в киносалона, разположен в мол в предградието Орора, след което хвърлил бомби със сълзотворен газ. Малко дете фатално е било простреляно от упор.

Районът бе отцепен. Проверява се дали някъде не е поставено взривно устройство.

Първоначално по сведения на очевидци бе съобщено, че нападателите са двама. Местен полицейски шеф обаче заяви на пресконференция, че стрелецът е само един и не е имал съучастник.

Има американски военнослужещи сред жертвите на стрелбата, но засега не е ясно дали са сред убитите, предаде по-късно Ройтерс, позовавайки се на министерството на отбраната на САЩ. Първоначалните данни сочат, че стрелецът не е бил свързан с въоръжените сили. В апартамента му са заложени усъвършенствани взривни устройства и полицията внимателно си проправя път и преценява как да обезвреди запалимите или експлозивни материали. Според началника на полицията на предградието на Денвър Аурора това може да отнеме часове или дни.

Говорителят на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е бил информиран за инцидента от своя съветник по въпросите на вътрешната сигурност Джон Бренан, предаде АФП.

Двамата с Мишел сме шокирани и натъжени от ужасяващия трагичен инцидент в Колорадо. Администрацията ми ще направи всичко, което може, за да подкрепи хората в Аурора в този изключително труден момент. Ние сме решени да гарантираме сигурността на своите граждани, да се погрижим за ранените и да накажем виновните”, заяви в изявление Обама, който прекрати предизборната си обиколка във Флорида и се завърна във Вашингтон.

Преди това обаче той произнесе реч пред сънародниците, в която заяви, че стрелбата припомня какво ги обединява като американци и призова за ден на молитва и размисъл, предаде Франс прес. "Ако може да се извлече някаква поука от тази трагедия, това е, че тя ни напомня колко крехко нещо е животът. Сигурен съм, че много от нас са родители, които са реагирали като мен, когато научих за станалото. Децата ми ходят на кино. Ами ако Малия и Саша бяха в този киносалон?. Съпругата ми Мишел и аз ще имаме възможността да можем да прегърнем малко по-силно дъщерите си довечера и съм сигурен, че и вие ще направите това с вашите деца. Но на родителите, които няма да имат тази възможност, трябва да кажем, че ще сме тук за тях", каза още Обама.

Заради трагедията филмовата компания „Уорнър брадърс” отмени планираната за тази вечер в Париж премиера на филма. Очакваше се там да присъстват режисьорът на филма Кристоф Нолан и някои от актьорите. Събралите се за интервю в хотел „Бристол” представители на медиите са били помолени да напуснат, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

„Уорнър брадърс” са крайно огорчени от новината за шокиращия инцидент. Изказваме съболезнования на семействата и близките на жертвите в тази трагедия”, съобщават от компанията.

Премиерата на филма в България е на 27 юли.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

КАК ГО ПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ: Десетки убити и ранени на премиерата на новия ”Батман” в Денвър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди