изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:48 EET
На ред е четвърти вот на недоверие към кабинета ”Бориов”    
Парламент

На извънредно заседание от 13.00 часа днес депутатите ще дебатират по четвъртия вот на недоверие, заради "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи". Утре - 24 часа след приключване на дискусията, ще бъде и самото гласуване.



Според чл. 89 от Конституцията на страната една пета от народните представители могат да предложат на парламента да гласува недоверие на Министерския съвет. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.
Когато НС гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството.

Искането за поредния вот на недоверие към управляващите от ГЕРБ беше внесено в деловодството на парламента на 19 юли от 74 народни представители от БСП, ДПС и независими. Миналата седмица в отговор на въпрос на БТА заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова беше категорична, че мнозинството не се притеснява от поредния вот. Вече имахме три неуспешни вота на недоверие, припомни тя.

От ДСБ вчера обявиха, че няма да участват нито в дебатите, нито при гласуването. В началото на днешното заседание в декларация тъмносините ще обявят своите мотиви и ще призоват партньорите си от СДС в ПГ на Синята коалиция също да "бойкотират" вота и да напуснат пленарната зала.

"Атака" е против ГЕРБ, защото не се справя с управлението. Няма да ги подкрепим на този вот, обяви в понеделник лидерът на националистите Волен Сидеров.

Вотовете досега

Три неуспешни вота не недоверие към кабинета "Борисов", един предстоящ (четвърти) и един вот на доверие са в активите на 41-то Народно събрание (НС) от конституирането му до момента.

Първият вот на недоверие (неуспешен) - през октомври 2010 г., беше по инициатива на БСП и ДПС, заради политиката в сферата на здравеопазването. Вторият, също неуспешен, опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов, беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от Коалиция за България /КБ/ и ДПС.

Месец след това - през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за "провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права". Той отново беше на КБ и ДПС.

В началото на април т.г. Коалиция за България и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ"Белене" и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от "Атака" оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя. В началото на миналата година (януари 2011 г.) мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

На ред е четвърти вот на недоверие към кабинета ”Бориов” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди