изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:41 EEST
ОФИСЪТ НА АЛБЕНА В БОЛГРАД - БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА В БЕСАРАБИЯ    
Туризъм

На 18 юли т.г. "Албена" АД откри офис в неофициалната столица на областите в Украйна, населени с бесарабски българи. Лентата прерязаха Маргита Тодорова - търговски директор на дружеството, председателят на Районната държавна администрация М. М. Садаклиев и Илиян Костов – пълномощен министър и съветник по търговско-икономическите въпроси в консулството на България в Одеса 



Във времето, когато български фирми вдигат пушилка, че са открили офис в Париж, Лондон, Москва, Пекин или Дубай, все по столици или многомилионни градове, най-голямата българска туристическа фирма "Албена" АД сви гнездо като бяла лястовица в малкия за мащабите на света градец, но голям в историята на България - Болград. Докато държавници и политици десетилетия наред сипеха обещания да интегрират българите от Бесарабия, "Албена" АД направи смела крачка към българската общност в този беден край на родолюбиви хора, предлагайки им възможности и за бизнес, и за запознаване с красотите, културата и историята на съвременна България. 

Всъщност населението на Болград е колкото еднодневното пребиваване на летовниците в курорта Албена през най-натоварените дни, дори по-малко - около 16 000 души. Самият Болград е като пеленаче спрямо много от познатите ни градове, защото е едва на 191 години - селището е основано през 1821 г. от български заселници, водени от руския генерал Иван Инзов. В "Уикипедия" четем: "Във времето Болград е последователно на територията на Молдова (1856-1859), на Румъния (1856-1878, 1918-1940 и 1941-1944), като през останалото време е в състава на Руската империя. След 1944 г. става част от Украинската ССР, а след това от независима Украйна." Градът е разположен по северните брегове на езерото Ялпух - в регион, от чието население българите са 61 процента. През VIII-X век край днешния Болград съществува селище в рамките на Първото българско царство. Най-известна в Болград е Болградската гимнация "Георги Сава Раковски" - първата българска гимназия от Възраждането. Тя е създадена по идея на Юрий Венелин от 1832 г., но е учредена едва на 28 юни 1858 г. с хрисовул на княз Никола Богориди и тържествено открита на 1 май 1859 г. Сред възпитаниците на гимназията са Александър Малинов, премиер на България, Ангел Кънчев, Георги Сгурев, Димитър Греков, генералите Георги Тодоров, Данаил Николаев, Иван Колев...  В Болград са пребивавали Георги Сава Раковски, Христо Ботев и още много видни личности, а има и легенда, че тук е бил и Александър Пушкин. В църковния храм "Спасо-Преображенски Събор" се пази указ на цар  Александър Първи  от 29 декември 1819 г. за привилегиите на българските заселници.

Тези редове са прашинка от историята на Болградски район.  Споделям ги, защото по време на самото откриване, а по-късно и на коктейла, даден от „Албена” АД, Маргита Тодорова подчерта, че идеята дружеството да има офис в Болград е не само тукашните хора да посетят Албена и България, но и много българи да се запознаят с българската история по тези земи, а заедно с нея да опознаят и украинския народ, история и култура, с Украйна, станала дом на хиляди етнически българи. Може би тук е мястото да кажа, че в Болградски район има близо 40 села с преобладаващо население от етнически българи, редица от тях с по няколко хиляди жители. Много млади хора вече са завършили или в момента следват във висши учебни заведения в България, сред които е и Валери Иванов – мениджър продажби пазар Украйна, който на практика управлява и новооткрития офис, помещаващ се в сградата на добричката фирма „Екострой”.

Който е пътувал за Болград, е почувствал формалностите при преминаването на границите с Молдова и Украйна, както и влизането в Румъния откъм Молдова. Но това е друга тема. Тези формалности ни забавиха за насроченото за 13.00 ч. тържествено откриване. Нормално беше организаторът от българска страна - старши мениджърът Красимира Стоянова да се разтревожи за настроението на домакините, а и на местните хора, които вече бяха информирани за събитието. Затова и с въздишка падна товарът и на Маргита Тодорова, която също за пръв път идваше в Болград, когато видяхме как не по-малко от 200 души търпеливо чакат пред офиса гостите от България. Както е по тукашните традиции, гръмна музика, обаятелната водеща съобщи на чист български език, че са пристигнали гостите, а Маргита Тодорова и Красимира Димитрова бяха посрещнати сърдечно от М.М. Садаклиев, от други официални лица на Болград и региона, както и от Илиян Костов от консулството  на България в Одеса. Последваха кратки слова.

В тях М.М. Садаклиев сподели, че е изпълнено едно обещание пред българската общност - голяма българска фирма да открие офис в Болград и тя е акционерното дружество „Албена”.  Той изрази и надеждата за развитие на отношенията с „Албена” АД в рамките на интеграцията между Украйна и България, като подчерта, че Болградски регион има потенциал не само в рамките на туризма, но и в икономиката, образованието, културата. 

Илиян Костов – пълномощен министър и съветник по търговско-икономическите въпроси в консулството на България в Одеса  говори за взаимоотношенията на България с Украйна и че „Албена” АД е надежден партньор, на който не само може да се разчита, но който предлага и големи възможности за едно добро начало на бизнеса от региона с най-голямата българска туристическа фирма, която има подчертаващи успехи и в други направления на икономиката.

С подчертан интерес местните хора слушаха краткото слово на Маргита Тодорова, която им разказа за възможностите на акционерното дружество ”Албена” , за намеренията да се развиват връзки във взаимен интерес, местните хора да ползват туристическите услуги на Албена без посредник и утежняващи пътуването финанси, за намерението да се организират посещения  в Болград на български туристи и групи бизнесмени.  По-късно, в разговор с директорката на знаменитата Болградска гимназия Ж.Н. Суслина Маргита Тодорова подчерта специалните оферти, които Албена предлага на децата от гимназията, както и възможностите Албена да ги включи в различни културни и спортни прояви. Маргита Тодорова има разговори и с още много от домакините, сред които председателят на Районния съвет М.А. Гайдарджи, с началника на отдела за култура и туризъм при Районната държавна администрация О.Б Иванова, с началника на социалните служби в РДА А. В. Гарвалов, с началника на отдела по държавните земи И.К. Мержев, с кметовете на селата Силевка, Зализничное, Калчево, Кубей, с представители на медиите, с директора на Областния център за българска култура Г. Иванова, с бизнесмени, сред които С. Маисеенко, С.Г. Димитров и други високопоставени гости на тържеството и коктейла.  В тези разговори Маргита Тодорова отговори детайлно на множество въпроси за възможностите на „Албена” АД като партньор в областта на туризма, икономиката, културата и спорта, както и за организиране на широкомащабни международни конференции .

Офисът бе осветен с вълнуващ църковен ритуал.

Може би звучи малко романтично сравнението на новооткрития офис на „Албена” АД в Болград с този на долетяла от България бяла лястовица в Бесарабия, но реалната истина е тази, че офисът не е просто една туроператорска фирма, а нещо много по-значимо с предлаганите възможности за една всеобхватна интеграция на Болградски район с България.  Може да изглежда и шеговито, но реално „Албена” АД откри в Болград едно миниатюрно посолство, което има значима мисия и тя е далеч по-обемна и съдържателна, отколкото организирането годишно на няколко туристически групи от Болградския район до Перлата на Българското Черноморие – Албена.  НДТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ОФИСЪТ НА АЛБЕНА В БОЛГРАД - БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА В БЕСАРАБИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди