изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:44 EEST
НАЙ-НОВИТЕ АТРАКЦИИ НА ЗООПАРКА СА ГОТОВИ    
Екология

Приключи строителството на нова волиера, езеро за фламинго, обиталище за мечки, както и на ветеринарна лечебница в Центъра за защита на природата и животните. През септември се очаква да е ясно кога ще пристигнат и новите животни

PN 292-12PN 291-12PN 293-12PN 290-12



Най-новите атракции в добричкия зоопарк, които се реализират по трансграничен проект, вече са построени. Самото строителство приключи, чака се акт 19 за обектите, каза ръководителят на центъра Севдалина Венкова. Малки и големи посетители ще имат възможност да се радват на нова волиера за птици. Това всъщност е предишната ротонда, където сега ще има възможност посетителите да се разхождат свободно сред фазани и папагали. Там се престройват помещения за птици, за морски свинчета, зайчета и родилна база.

Една от големите атракции е „Лабиринт” в храстите на центъра. Завършена е и ветеринарната лечебница. Нейното и на стопанската сграда строителство е на стойност 405 000 лева. Предстои лечебницата да бъде оборудвана. Там ветеринарният лекар, който обслужва центъра, ще може да приема своите четирикраки и пернати пациенти. Складовата база е на площ от около 70 кв. м. Там ще се съхранява храната за животните, основно концентриран фураж.

Готово е езерото за газещи птици, където се очаква посетителите в най-скоро време да се радват на фламинго. То е на стойност 216 000 лева. В момента с партньорите от Шафхаузен, които са били впечатлени от всичко направено през това лято, се обсъжда и възможността да се изгради и къщичка за фламинго. Дискутират се различни варианти за осигуряване на самите птици. Има много оферти от различни паркове, ще се търси най-добрата възможност, каза Севдалина Венкова. Ще се разчита сериозно на подкрепата от партньорите от Шафхаузен, както и за осигуряването на двойката кафяви мечки. Безспорно, най-сериозното предизвикателство пред екипа, който работи по проекта, е било изграждането на обиталището за мечки или т.нар. мечкарник. Той е почти готов, като стойността му е 483 000 лева. Разпростира се на площ от около шест декара, където се предвижда да живеят мъжка и женска мечки. Всяка от тях ще има своите покои, затова са изградени два двора. В тях има по две малки езерца. Има и пещера за мечките. Едновременно с това е изградена и специална защитна ограда. Тя е в два кръга, с четири ленти, по които има електричество. Севдалина Венкова обясни, че тази защита няма да крие опасност за посетителите.

Леговището на мечките в добричкия Център за защита на природата и животните е изградено по модел на това в зоопарка в Берн, Швейцария. Именно оттам бе и швейцарският специалист, който консултира екипа. В швейцарския зоопарк живеят двойка мечки, които са били подарени от руския премиер Дмитрий Медведев и се казват Миша и Маша, разказа Венкова.

Неотдавна в Добрич бяха ветеринарният специалист д-р Долф Бурки от „ПРОЗОО Добрич” - Шафхаузен и Йорг Хадорн – експерт по обиталищата на мечки от зоопарка в Берн. Те са били впечатлени от направеното тук по проекта. През септември се очаква да пристигне председателят на българо-швейцарското сдружение, направило възможен добричкия зоопарк, Барбара Геринг.

Проектът, по който се изграждат новите придобивки в зоопарка в Добрич, е POFTIC „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” – април 2011 – октомври 2012. POFTIC „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” – април 2011 – октомври 2012.

Общият му бюджет е близо 2 800 000 лева. Проектът ще инициира съвместни туристически инициативи и ще се разработят туристически продукти, които включват двата зоопарка в Добрич и Констанца. По него в Центъра за защита на природата и животните се изграждат новите съоръжения. Румънците разполагат с Делфинариум, Планетариум и Зоопарк на площ от 5–6 хектара. Те ще направят кът за деца с мостчета и течаща вода. Ще има приют за понита и подслон за муфлони. Между двата зоопарка в Добрич и Констанца ще се организират пътувания, за което се предвижда закупуването на микробус. Проектът ще продължи 18 месеца. НДТ

 


Сходни връзки

НАЙ-НОВИТЕ АТРАКЦИИ НА ЗООПАРКА СА ГОТОВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди