изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:21 EET
Плевнелиев призна за тежък проблем за сигурността    
НовиниСлед 18 юли не можем да говорим само от рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Трябва да се направи Национален ситуационен център. Това призна президентът Росен Плевнелиев при откриването на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).


Темата е „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции". Темата за терористичния акт в Бургас влезе като извънредна точка.

По думите на държавния глава терористичният акт на летището бил видимо добре планиран и било трудно да се предвиди. Той го определи като "дръзко и грубо предизвикателство пред националната сигурност", предаде Дарик радио.
Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира на обществото, че терористичен акт няма да се повтори и невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново, призова той, цитиран от БТА.

Плевнелиев посочи, че ефективното противодействие на тероризма изисква да се осмисли ролята на Съвета за сигурност към МС и мерките, които трябва да се предприемат за утвърждаването му като работещ орган в условия на кризи. Президентът каза, че е необходимо да се обмисли възможността да се ускори създаването и на помощни органи към съвета като изграждането на Национален ситуационен център.

„Необходимо е да подходим държавнически. Трябва да се отговори на въпроса - какво трябва да се направи, за ограничаване на риска от нов терористичен акт”, заяви президентът, цитиран от БГНЕС.
Той призова въпросът да не се политизира и обясни, че не е време за политическо печелене на дивиденти.

Според него прецизно трябва да се изследват процесите в средата за сигурност – "да отговорим на въпросите какво и как се промени в нея, адекватен ли е моделът, по който противодействаме на тероризма, отделяме ли необходимите ресурси, как разпределяме и управляваме, защо именно в България се случи".
На основата на задълбочен анализ трябва да набележим конкретни и комплексни мерки за превенция и противодействие на тероризма, каза Плевнелиев.

По думите му, не бива да има заблуда, че може да се открие елементарно решение и да сведе проблемът само до конкретни институции, организации или лица.
„Необходим е системен подход и решения. В тежки моменти са силни тези, които търсят решения на проблемите, а не само виновните за тяхното възникване. Казусът е труден, именно затова координацията и сътрудничеството между всички институции е от решаващо значение”, коментира Плевнелиев.

По повод доклада на Европейската комисия, той призова да се гледа на него като на помощен инструмент, като на платформа за работа до края на 2013 г.
В него са определени 5 области със съответните препоръки, по които ще се търси напредък и резултати, обясни президентът.
„Всички оценихме доклада на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и оценка като задълбочен и справедлив, обективно отчитащ както направеното в областта на реформите в съдебната система, така и в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и оставащите за решаване проблеми в областите правосъдие и вътрешен ред.
Положени са усилия, постигнат е напредък по всички индикативни показатели за 5-годишния период. В доклада се отправят конкретни препоръки, които са изпълними и са по силите на българските институции”, отбеляза държавният глава.

„Моят прочит на доклада е следният - законодателната рамка вече е добра, необходими са резултати – по-малко да говорим за реформи, а да постигаме резултати. Докладът казва ясно - имате закони, концентрирайте се върху тяхното правилно прилагане”, добави той.

По думите му, важни индикатори за устойчивостта на реформата в съдебната система са предстоящите избори за Висш съдебен съвет (ВСС) и главен прокурор. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Плевнелиев призна за тежък проблем за сигурността | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди