изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:49 EEST
NY Times: Отношенията на България с Израел застрашени след атентата в Бургас    
По света

Близо две седмици след терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас, българските власти все още не са идентифицирали атентатора и отказват да обявят публично кой стои зад атаката. Това обаче застрашава отношенията на балканската страна с Израел, както и с арабските страни от Близкия изток.



Израелският премиер Нетаняху публично обвини за терористичния акт Хизбула и Иран, като САЩ тайно подкрепя това мнение. Българските власти обаче отказват официално да обвинят Хизбула и се опитват да не разкриват детайли около разследването на атентата. Правителството не иска да допусне грешка в толкова деликатна международна политическа ситуация, в която опасността от война между Израел и Иран е надвиснала сериозно.

"За малка държава като България да излезе и публично да обвини Хизбула е сякаш да влезе в минно поле. Правителството трябва да е абсолютно сигурно и да има неоспорими доказателства, преди да се изправи пред другите страни-членки на ЕС и да обвини някого за атентата", коментира Владимир Шопов - специалист по политическите науки от Нов Български Университет в София.

Член на българските служби, който запази анонимност, тъй като разследването все още продължава, разкри, че има ясна следа, която води към Хизбула. За разлика от САЩ и Израел, който официално обявяват Хизбула за терористична организация, Европейският съюз все още не е поставил организацията в черния списък. Това прави залозите твърде високи за държава с население от 7 милиона души - по-малко от Ню Йорк.

"Много е важно, когато говориш пред общността, да имаш доказателства, а не просто да даваш мнение", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю. Той разкри, че атентаторът е бил в България 20 дни, преди терористичния акт в Бургас. "Имаме предположения кои организация е възможно да стоят зад случая, но не можем да кажем нищо официално, преди разследването да приключи", допълни Цветанов. /БГНЕС

http://news.bgnes.com

ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКИЯ КЪРВАВ АТЕНТАТ НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО ОТ 18 ЮЛИ /ВИДЕО И СНИМКИ/ ОБНОВЯВА СЕ

 


Сходни връзки

NY Times: Отношенията на България с Израел застрашени след атентата в Бургас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди