изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:47 EET
Борисов: Да гласуваме за ”Белене” на изборите, Станишев е страхливец    
ПолитикаПремиерът, Министерският съвет и ПП ГЕРБ подкрепят провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“, стана ясно на заседанието на кабинета. Бойко Борисов предлага референдумът да се проведе с парламентарните избори догодина, за да се спестят пари.

Подписка за такъв референдум събраха от левицата. Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че не се съмнява, че управляващите ще се опитат да саботират референдума за "Белене".

„Станишев казва, че сега едва ли не, щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме „за” референдум. Не е нужно да го брани, точно обратното“, заявява Борисов пред министрите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Той предлага, ако на левицата им трябват подписи допълнително, ГЕРБ ще им даде. По думите му, референдум обаче струва към 30 - 40 милиона лева, колкото са едни избори. „А ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум. Ако го направим с изборите, няма да струва нищо, защото ще плащаме целите избори. Затова, това предлагаме. Лично ще държа в този референдум българският парламент или както се възлага, като се напише „за” или „против”, отдолу да се напишат условия”, казва Борисов.

Той съветва министрите и какво да отговорят, ако от БСП им кажат защо референдумът да е чак с парламентарните избори: „Тя (централата - б.р.) не е правена от 30 години, може за няколко месеца да зачака тоя референдум".

По думите му, в бюлетината за референдума трябва да бъде посочено и какво означава централата за гражданите.
„Ако си „за”, това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един "Мерцедес" на централата. Ако я правим за 22 милиарда, който поиска, токът ще струва еди колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите“, допълва министър-председателят.

„Така че сме за, но в условията за "Белене" – една хубава, дълга бюлетина ще бъде – за това можем да се преборим с тях, дългата бюлетина, и те не би трябвало да имат против – обяснение: „за” означава това, това, това, това – 22 милиарда, за толкова години, с тоя риск, с тоя риск. „Не” означава това, за енергийна ефективност, за еди какво си, за еди какво си, като алтернатива. И хората поглеждат и казват: Аз съм "за", пишат "за", предлага премиерът.

"Ако референдумът даде резултата, който иска, на другия ден отиваме, задължаваме държавата с една огромна банкова гаранция, взимаме и почваме да строим. Толкова! Глас народен. Много ми е интересно какво приказва пред посланиците Станишев като го питат за "Белене”, чуди се министър-председателят.

Според него бившият премиер се е уплашил да подпише договора за изграждането на АЕЦ „Белене”* след завръщането си от посещение в САЩ.
„И неговите съпартийци, ако са честни, включително и Първанов, и Петков, и Курумбашев, ама всичките, понеже знаят резкия реверс, който е дал след идването си от Щатите, ама реверс. Кичев (зам.-министър на транспорта Камен Кичев - б.р.), кажи им какво значи реверс, за да знаят всичките. Когато каца самолетът, и обърнат моторите, тягата да е обратна, за да го спре. Оттам си идва с обратна тяга и прави всичко възможно да добута неподписването на проекта до идването на ГЕРБ. Това е истината”, обяснява Борисов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова казва, че съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление, съгласно процедурата, когато са събрани всички подписи, те се депозират в Народно събрание за откриване на процедура за одобряване или не на референдума, тези подписи се изпращат при нас в министерството за проверка.
По думите й за 700 000 подписа срокът за проверка е три месеца.

Премиерът й казва да се направи проверка, защото законът е такъв.
"И сто подписа да има, няма да му дам на този ... страхливец е точната дума, където след Америка не пожела да подпише договора, това е истината, и аз я знам много по-добре от вас, и той я знае, и съпартийците му я знаят. Защото той няма да си прави на мой гръб кариера.
Ние, знаеш, че я защитавахме "Белене" до момента, докато не си направихме сметката и излезе на HSBC (банката консултант - б.р.) 22 милиарда. Ако беше излязло някъде от порядъка до 10 милиарда, както я пресмятахме, аз щях да го подпиша веднага. И до 12 милиарда щях да го подпиша, тогава сметката горе-долу щеше да излезе, при финансиране и стратегически инвеститор, разбира се, за да имаме тази диверсификация”, изчислява премиерът.

Вижте цялата стенограма

* Към 31 март тази година НЕК няма сключен договор, с който да е възложено цялостното изпълнение по проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове "1" и "2" на АЕЦ "Белене", така както е било обявено при откриване на обществената поръчка от 10 май 2005 г.

www.dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов: Да гласуваме за ”Белене” на изборите, Станишев е страхливец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди