изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 18:04 EEST
Към Германия с вълшебната синята карта    
Европейски съюз

 Америка е зелена, а в Европа - синя, желана е от много чужденци, а и помага срещу демографския срив в развитите общества. От 1 август 2012 вече е и Германия. Що е то?Цялото й име е "Директива на ЕС 2009/50/ЕО". Това, което на пръв поглед изглежда сложно и неразбираемо за непосветените, цели всъщност да улесни чужденците от страни извън ЕС, които желаят да живеят и работят в рамките на Общността. "Синята карта" е въведена по модела на американската "зелена карта".

По същество тя представлява разрешително за пребиваване и работа, което би трябвало да привлече в ЕС висококвалифицирани кадри от страни извън общността. Причина за въвеждането на този регулационен механизъм е демографският срив в повечето европейски държави, със съответните отрицателни последици за техните икономики. Все по-малък брой работещи млади хора трябва да изкарват парите, необходими за подсигуряването на пенсиите на все по-големия брой пенсионери. В този смисъл синята карта може да се разглежда като офанзива за привличането на млади специалсти, казва говорителят на германското вътрешно министерство Хендрик Льоргес.

Какво е нужно, за да получите синя карта за Германия?

Въвеждането на синята карта в Германия става година по-късно, отколкото в повечето държави от Европейския съюз. Правителството обяснява закъснението с нуждата от редица законодателни промени. Благодарение на предприетите изменения чужденците с висше образование вече имат право на 6-месечен престой в Германия за търсене на работа, а със същата цел завършващите в Германия чуждестранни студенти могат да удължат престоя си с година и половина след дипломирането си.

Който обаче идва от страна, нечленуваща в ЕС, и иска да работи в Германия със синя карта, трябва да отговаря на определени условия. Най-важното от тях е да разполага с високоплатена работа, която да му осигурява най-малко 44 800 евро брутна годишна работна заплата. По-занижена е летвата в професиите с недостиг на работна ръка: компютърни специалисти, инженери и лекари. За тях се изисква да докажат минимален брутен годишен доход от 35 000 евро, за да кандидатстват за синя карта.

Германия - недостатъчно привлекателна?

Преди влизането на синята карта в сила, за разрешение за пребиваване в Германия можеха да кандидатстват само специалистите с брутен годишен доход от най-малко 66 000 евро. Свалянето на тази граница обаче не означава, че Германия е загубила своята привлекателност за младите и образовани хора, казва експертът по заетостта Холгер Шефер: "Германският трудов пазар е много по-силен от тези на съседните страни и това прави страната атрактивна за работа. Смятам дори, че Германия ще става все по-търсена в това отношение, за разлика от държави като Великобритания, които имат неустойчив трудов пазар и поради това не са толкова интересни за чужденците", допълва германският експерт.

Комбинацията от синя карта и трудов договор дава възможност на техния притежател да кандидатства и за неограничено право на пребиваване в Германия.

Автор: Ф. Таубе, Е. Лилов; Редактор: Б. Рачева
http://www.dw.de

 


Сходни връзки

Към Германия с вълшебната синята карта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди