изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:09 EEST
НОВА ТРОПИЧЕСКА ОРАНЖЕРИЯ ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
ЕкологияНова тропическа оранжерия в Ботаническата градина в Балчик официално отвори врати за посетители в петък, когато Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза 57 години от създаването си. В нея е подредена богата колекция от кактуси и сукуленти, наброяваща 2687 вида. На площ от 800 кв. м е разположена една от най-богатите и уникални колекции от кактуси и сукуленти в Европа.

Тук може да бъде видяна колекцията от едро размерни кактуси, която беше достъпна, но само през лятото. А също и 400 вида много редки кактуси, голяма част от които са защитени видове. Въпреки че сега не е сезонът на активният цъфтеж, се виждат цъфнали растения. С нежния си цвят привлича и пустинната роза. Вратите на оранжерията ще бъдат отворени целогодишно и само след 6 месеца всеки, който влезе ще се наслади на бурния цъфтеж на иначе бодливите растения.

Някои от растенията са много редки и с висока комерсиална стойност, затова са зад бронирани стъкла, информираха от ботаническата градина. Откриването на оранжерията беше част от тържеството за отбелязването на 57 години от създаването на балчишката ботаническа градината.

Лентата прерязаха ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, директорът на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев и ръководителят на градината в Балчик Ина Манчева. Експозицията ще бъде отворена за посетители целогодишно, информираха още от градината.

Тазгодишното тържество по случай рождения ден на Ботаническата градина бе свързано и със 130–годишнината от рождението на Грегор Мендел.  

Снимка БУЛФОТО

 


Сходни връзки

НОВА ТРОПИЧЕСКА ОРАНЖЕРИЯ ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди