изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:10 EEST
„ДОБРИЧ” ПЛАВА ПО ДУНАВ    
Любопитно

Роден в Добрич корабособственик е кръстил един от плавателните съдове на родния си град



 

„Добрич” - на родния си град, е нарекъл един от корабите във фирмата, в която е собственик, „Донау Стар” Веселин Рубчев. Той е син на адвокат Александър Рубчев. Вчера корабособственикът бе гост на кмета на Добрич Детелина Николова. Стана ясно, че преди време тя е предоставила електронен вариант на герба на Добрич и той вече краси кораба.

Веселин Рубчев е един от собствениците на фирма за превоз на товари по река Дунав. Той е на 62 години. Живее в София и германския град Регенсбург, като през последните пет години поне шест месеца е у нас. Завършил специалност „Международно право" в бившия СССР. Бил е търговски директор на СОМАТ-София. Работил е в Азия, Африка, Западна Европа. Във фирмата „Донау Стар” добричлрията притежава 40 на сто от акциите, а останалите са на германския превозвач Willi Betz.

Пред журналисти вчера В. Рубчев разказа, че в Германия било много популярно кораби да се кръщават на населени места. Затова той решил един от корабите му да се казва „Добрич”. Другите носят името на компанията. “За мен беше голямо удоволствие да нарека кораба на името на родния си град, за да може това име да се вижда и на други места освен в добруджанския регион”, сподели той. Макар и български, е регистриран в Украйна. Корабът пътува от пристанища в родината, през Румъния и Украйна до Ротердам и Антверпен, преминавайки през различни европейски портове. Надписът „Добрич” на него е изписан на кирилица и латиница и предизвиква интерес по пристанищата, но екипажът винаги обяснява, че това е родният град на собственика му, обясни Веселин Рубчев.

 Фирмата притежава в момента четири кораба, през годините броят им е стигал до седем. „Добрич” е единственият, който носи име на населено място. Неговият капитан Николай Слабкин е от побратимения на Добрич украински град Измаил, а екипажът е от пет души. 

Корабът е дълъг 82 метра и широк 9,5 м. Мощността му е 1100 конски сили и може да превозва 1350 тона товари. Годишно превозва 35-40 хиляди тона стоки. Корабът пренася сухи товари – единични и насипни. Той тегли и баржа.

Последната година беше много лоша – имаше високи води, ниски води и лед, сподели В. Рубчев. Той разказа, че в резултат на лоши климатични условия има случаи, когато корабите не пътуват 2-2,5 месеца, което води до много големи разходи – загубите са средно по 1000 евро на ден. Освен в Добрич, фирмата има офиси в Русе, в германския град Регенсбург и в румънския Браила.

Тук, в Добрич, се чувствам много добре, сподели корабособственикът, като добави и една любопитна подробност от живота си - това, че за всичките 62 години, на които е, в родината си е живял едва 19 от тях. Поради това, както и поради данъчни съображения, през последните пет години прекарва у нас повече от половин година. 

НДТ

 


Сходни връзки

„ДОБРИЧ” ПЛАВА ПО ДУНАВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди