изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-03-30 @ 11:05 EEST
От ООН към България: Жените не се представят като секс обекти или стока    
Новини
Повече от 50 са препоръките към България в областта на спазването на правата на жените, отправени от Женския комитет към ООН. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър Алтернативи", която е присъствала на последната сесия на комитета, проведена от 9 до 27 юли в Ню Йорк, предаде Дарик. По думите й това не се случва дори на страни от Третия свят.


Нашата делегация не е успяла да отговори на голяма част от въпросите на Комитета, което също е отразено в препоръките.

10 от тях са за спешни промени в българското законодателство. Сред по-важните препоръки са създаване на механизъм за изпълнение на решенията на Комитета. От нашата страна са обявили, че е сформирана работна група за това, но от фондацията не знаят за такава и не са поканени да участват в нея, обясни Кадиева.

Друга препоръка е за необходимостта от създаването на Закон за равните възможности на жените и мъжете.
Удар понасят и сексистките реклами. България е длъжна да премахне стереотипите по отношение на пола и да гарантира, че жените не се представят като сексуални обекти или стоки.

Засегнати са и противоречиви текстове от Наказателния кодекс, касаещи блудството. Изнасилването по време на брака не е криминализирано, необходима е и промяна в Закона за защита от домашното насилие. Сегашният вариант указва жертвата да подаде жалба в рамките на 30 дни след нападението, докато световната практика дава 3 месеца, каза още Кадиева.

Женският комитет, чието официално наименование е Комитет на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, е изпратил през 2009 г. протестна нота до България.
Оказва се, че страната ни 14 години не е изпращала доклади за състоянието на женските права.
Вследствие на това България изготвя искания документ.
Съществува опция да бъде изпратен и алтернативен на официалния доклад, който има за цел да даде допълнителна информация на Комитета. Такъв изготвят съвместно фондация „Джендър Алтернативи" и Български център за джендър изследвания.

На заседанието на Комитета от наша страна на въпросите са отговаряли представителят на постоянната мисия на България в ООН посланик Стефан Тафров и още шестима други - сред които експерти от МТСП, МВР и Комисията за защита от дискриминация. От миналата година за ратификация е отворена нова Конвенция, свързана с превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени.

Женският комитет към ООН настоява България да определи ясни срокове, в които да я ратифицира. Това вече са направили редица европейски държави, сред които Албания и Турция, подчерта адвокат Кадиева.

През 2001 г. пловдивчанката Величка Христева се прочу с иска си за обезщетение от 100 000 лева заради нанесени морални вреди от тв рекламата на пивоварна “Загорка АД“: “Какво му трябва на човека? Нова кола, мила жена и една добра бира“.
Пред Окръжния съд в Стара Загора тя заяви, че се е обидила от приравняването на жената с предмет, припомня "Тема". Сдружението с нестопанска цел “Потребителски център за информация и изследвания“- Пловдив опита да осъди фирмата за същото.
Адвокатът на “Загорка“ обаче изтъкна, че никой не роптаел срещу прочутата фраза на Наполеон “Пари, вино и жени“, която изреждала човешки потребности. Съдът отхвърли и двата иска.

Рекламите на мастика "Пещера", под името "Страст на кристали" и "Сезонът на дините", не са дискриминация по пол, реши през 2010 г. Комисията за защита от дискриминация.

През 2008 г. Членовете на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (АПВТСН) обещаха, че няма да правят рекламни кампании, които съдържат сексистки обиди или унизителни образи на жените или мъжете. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

От ООН към България: Жените не се представят като секс обекти или стока | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди