изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:55 EEST
СТАРТИРА ТРАДИЦИОННАТА ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ    
ЗдравеВъв Варна стартира лятната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването. Тя ще продължи до края на август, като през целия месец в черноморските курорти мобилни екипи ще предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/ СПИН. Екипи ще бъдат разположени и на други места в страната в близост до градски плажове, басейни и молове.

Инициативата за изнасянето на мобилни кабинети по туристически обекти е на РЗИ, общини и неправителствени организации, работещи по програма „Превенция и контрол на ХИВ/ СПИН” към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Над 19 000 души са се изследвали досега в летните АНТИСПИН кампании. Целта на инициативата е да се фокусира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.  

В Добричка област кампанията ще обхване Международния юношески лагер в Кранево, както и курортите Албена и Балчик.

Към средата на юли броят на регистрираните лица с ХИВ у нас  е общо 1 564.  От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни са 91, от тях 69 мъже и 22 жени. Близо 70 процента от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Тази година бяха регистрирани и пет непълнолетни лица под 15 години. Данните показват, че 31 процента от новоинфектираните са употребяващи интравенозни наркотици, 32 на сто са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други мъже.

От началото на годината в лабораториите в цялата страна са проведени над 150 000 изследвания за ХИВ. От тях 28 383 лица са получили услугата доброволно консултиране и изследване за ХИВ и са научили своя резултат в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/ СПИН и в мобилните медицински кабинети на неправителствени организации. НДТ

 


Сходни връзки

СТАРТИРА ТРАДИЦИОННАТА ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди