изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:24 EEST
България - страната на глупаците    
НовиниГрешни, неясни и изпочупени табели объркват пътуващите по пътищата в България и създават впечатление, че е страна на глупаците, показа проверка на "24 часа".

На връщане от морето край Сливен трябва да завиете надясно и по пътя Сливен-Ямбол да стигнете до новите участъци на "Тракия". След като в началото имаше оплаквания, че табелите за отклонението били малки, на мястото вече има няколко. На разклона край Сливен възниква проблем - там бе спрял автомобил от Плевен и шофьорът се чудеше накъде да поеме за Хаинбоаз.

Подобен казус се появи и на магистралата край Нова Загора - на разклонението от Ямбол за Нова Загора друг шофьор се чудеше дали трябва да продължи направо, или надясно, за да стигне до Хасково.

Табелите в новите участъци са направени така, че всички пътища след края на магистралата на изток да водят към Петолъчката край Сливен. Има възможност това да стане през Ямбол и село Зимница, но няма указания за това.

В посока към Бургас две табели предупреждават, че след 1000 и след 500 метра следва разклон за Нова Загора. На самото отклонение обаче се мъдри табела за Раднево. И трите са верни, но ако човек не знае, може да се зачуди накъде да поеме.

Липсва прецизност и в някои табели край Стара Загора. Идващите от Хасково и Димитровград при наближаване на "Тракия" виждат табела, според която за Бургас и за София изходът е един. Само че са два отделни.

Измъкването от центъра на Пловдив към София е истинско изпитание за ориентация. Липсват табели, а където ги има - са неясни или олющени. Ако се тръгне на запад по булевард "Цар Борис III", има една - малко преди кръстовището до Баня Старинна. Тя обаче се забелязва трудно.

Чак в кръговото кръстовище на панаира е поставена табела за София. Тя представлява стрелка на бял фон. Така се продължава по бул. "Цар Борис III" до второто колело след панаира, където няма никаква табела за посоките. На следващото кръстовище преди светофарите за Карловско шосе има знак за завой надясно към магистралата. Табелата обаче е останала наполовина.

В обратна посока - към панаира по булеварда от колелото на Брезовско шосе, единствената табела за София е олющена. По успоредния бул. "Васил Априлов", който е другият изход за магистралата към София, има табела само до сградата на Второ РУП. Знакът отново е бял със син фон, няма указание за магистралата. След 2 километра в западна посока се намира единствената на кирилица и латиница с надпис "София" в зелено поле.

Ако не сте наясно с географията на софийското поле, може да се объркате и по новата магистрала "Люлин", сигнализираха бдителни читатели.

По аутобана от Перник на влизане в столицата също има няколко объркващи табели. На кръговото една под друга са три, които показват посока към Бояна, Княжево и Кулата.
Нито една от тях обаче не сочи центъра на столицата или поне името на София. А точно там трябва да решите накъде да продължите и ако не сте за нито една от тези 3 дестинации, се налага да пробвате. Това е проблем за чужденците, които естествено не знаят тези населени места.

Иначе за тях по табелите има надписи на латиница. Едва по-нататък има добро упътване, което показва на кръговото коя е вашата посока - Банкя, Кулата, Бояна или София. Преди да наближите София, също има някои неясни указания накъде. Над платното има две табели за Кулата и Бояна. Но посоката за столицата липсва.
Крави и еленчета закриха половината магистрала “Хемус”, твърди пък депутатът от СДС Ваньо Шарков. До Ботевград нови знаци предупреждават за опасност от добитък на аутобана. В резултат ограничението на скоростта по целия път било 90 км/ч. “Там, където няма крави и елени, има знаци за неравности на пътя. Камилчета, може би”, пошегува се Шарков. “Чакам всеки момент да видя и знак за овца".

Когато се прави ново шосе, строителят поставя табелите

Поставянето на пътни знаци по новопостроените и рехабилитираните участъци от държавните шосета е задължение на фирмата - строител на участъка, уточниха от пътната агенция пред "24 часа".

Проектът за строителство на определена пътна отсечка съдържа част "Организация на движението". В нея е регламентирана както вертикалната сигнализация - знаци и табели, така и хоризонталната маркировка на пътя. Проектът се утвърждава от Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция".

След поставянето на пътните знаци и приключването на строителните работи по трасето агенцията трябва да поддържа установената организация на движение според одобрения проект.

По републиканските пътища се поставят няколко вида табели - пътни знаци, указателни табели и рекламни съоръжения. Пътните знаци са регламентирани от Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му. Указателните сочат към културни и исторически паметници, а рекламните табели водят към хотели и крайпътни заведения.

Възможността за поставянето им се получава с т.нар. разрешение за специално ползване на пътищата по закона за пътищата и наредбата, която уточнява регламента.
В урбанизираните територии - градовете и селата, поддържането на вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка пък е задължение на общините. За това има подписани споразумителни протоколи между общинските администрации и пътната агенция.

Ако се натъкнете на пътя на объркващи или неясни табели, може да подадете сигнала в отдел "Обществена информация" в Агенция "Пътна инфраструктура", казаха от там.

При подготвянето на материала участваха: ВАНЬО СТОИЛОВ, ИЛКО ВАСИЛЕВ, КАЛИНА ВЛАЙКОВА И ВЕНЕТА НАЧЕВА

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

България - страната на глупаците | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
България - страната на глупаците
Автор: Anonymous да 2012-08-04 @ 13:53 EEST


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди