изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:18 EET
Откриха дете на 5000 години    
ИсторияСкелет на млад индивид на предполагаема възраст между 10 и 16 години откриха археолозите при разкопките на могила в местността Кайряка, в землището на гр. Меричлери, Димитровградско. Според учените от Хасковския исторически музей находката е от началото на III хилядолетие пр. Хр., или от 5000 години.

 Тялото е било положено в характерната поза „хокер“ ­ със свити към тялото колена и ръце, легнало на дясната страна. Позата имитира състоянието на зародиша в майчината утроба. Главата и ходилата на младия индивид, чийто пол археолозите не могат да определят, са били оцветени в червено. Използвано е естествено багрило ­ железен окис. Смисълът на ритуала е загадка, но със сигурност има култово предназначение.

„Това е второто погребение, на което се натъкваме в тази могила. Първото бе на възрастен индивид, в непосредствена близост до сегашната находка. От другата страна на открития скелет пък има дъговидно очертание с камъни. Предполагаме, че под него също ще има находка, може би дори най-важната в тази могила, защото тя е сърцевината на комплекса“, разказа Станислав Илиев.

В близост до скелета са открити следи от дървена конструкция. Смисълът и предназначението є обаче могат да бъдат изяснени след разкриването на целия комплекс.

В разкопките участват учени от софийският университет „Климент Охридски”. http://www.monitor.bg/
 


Сходни връзки

Откриха дете на 5000 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди